RUSKI KORNETI UNIŠTILI TRI IZRAELSKA TENKA MERKAVA! Izrael se opasno opekao ulaskom u Liban, broje olupine


IZVOR: Republika/M.S. - 03.10.2024 | 17:37


Takve gubitke nisu imali ni u prethodnim ratovima.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije
RUSKI KORNETI UNIŠTILI TRI IZRAELSKA TENKA MERKAVA! Izrael se opasno opekao ulaskom u Liban, broje olupine

Izraelski tenkovi Merkava u sukobu sa Hezbolahom

Prema libanskim i izraelskim izvorima, tri izraelska tenka Merkava uništena su protivtenkovskim projektilima tokom graničnih okršaja. Drugi izraelski mediji su takođe izveštavali o incidentima koji su doveli do višestrukih žrtava u blizini granice, gde je neprijateljska vatra zahtevala evakuaciju povređenih vojnika koristeći najmanje četiri helikoptera.

Izazovi izraelskih snaga u južnom Libanu

Izraelske kopnene snage se suočavaju sa značajnim taktičkim poteškoćama u južnom Libanu, gde se borba odvija u izazovnom planinskom terenu. Borcima Hezbolaha pruža se povoljne, dobro branjene položaje, dok zamršena mreža tunela omogućava brze i efikasne zasede.

Protivoklopni sistem Kornet

Ključni element u Hezbolahovom arsenalu je protivoklopni sistem Kornet. Ove rakete ruske proizvodnje, transportovane kroz Siriju, pokazale su zastrašujuću sposobnost protiv modernih borbenih tenkova, uključujući izraelsku Merkavu. Sistem Kornet se može pohvaliti ne samo velikim dometom, već i preciznošću za efikasno gađanje, čak i pod izazovnim uslovima.

Merkava 4 - najsavremeniji izraelski tenk

Merkava 4, kao jedna od najsavremenijih vojnih mašina, daje prednost bezbednosti posade dok poseduje ogromnu vatrenu moć. Sa impresivnim sistemom za upravljanje vatrom i dodatnim naoružanjem, ova mašina predstavlja jedan od najsofisticiranijih borbenih tenkova na svetu.

Stalna dinamika modernog ratovanja

Sukobi između Izraela i Libana naglašavaju stalnu dinamiku modernog ratovanja, gde se budući uspeh oklopnih jedinica ne oslanja samo na njihove sisteme zaštite već i na njihovu integraciju sa širim savremenim borbenim strategijama.