CNN PRIZNAO JEZIVU STATISTIKU! Izrael uništio 50 odsto arsenala Hezbolaha - sledi im kraj


IZVOR: Republika/M.S. - 03.10.2024 | 18:30


Tel Aviv gađao i novo rukovodstvo u Bejrutu.

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock
CNN PRIZNAO JEZIVU STATISTIKU! Izrael uništio 50 odsto arsenala Hezbolaha - sledi im kraj

Izrael uništio polovinu arsenala Hezbolaha

Prema izvorima sa CNN-a, američki zvaničnici veruju da je Izrael uspeo da uništi značajan deo arsenala libanske grupe Hezbolah u nedavnim vojnim operacijama. Vazdušni udari Izraela su ciljano pogađali skladišta oružja, što je rezultiralo ozbiljnim gubicima za Hezbolah. Neki od objekata su čak zatrpani pod ruševinama, onemogućavajući izvlačenje preživelog oružja.

Hezbolah izgubio sposobnost uzvrata

Ovi napadi su doveli do značajnog oslabljivanja sposobnosti Hezbolaha da uzvrati Izraelu. Izraelski vojni udari su uništili značajne zalihe projektila i municije, što je rezultiralo smanjenom sposobnošću grupe da sprovede pun odgovor na izraelske akcije. Ovo je objasnilo zašto su nedavni napadi na položaje Hezbolaha ostali uglavnom bez odgovora.

Napadnuto novo rukovodstvo Hezbolaha u Bejrutu

Izraelske odbrambene snage su zvanično potvrdile napad na južne oblasti Bejruta koji se dogodio u toku noći 2-3. septembra. Operacija je izvedena kao odgovor na nedavne kontranapade Hezbolaha. Fotografije i video snimci koji prikazuju udare, eksplozije i dim nad libanskom prestonicom počele su da se pojavljuju na društvenim mrežama.

Ovi udari su bili deo izraelske vojne operacije protiv Hezbolaha, koju podržava Iran, a koja predstavlja ozbiljnu pretnju bezbednosti Izraela. Meta napada su bili objekti grupe, uključujući skladišta oružja i nova komandna mesta. Preliminarni podaci ukazuju da su udari imali za cilj eliminaciju novog rukovodstva Hezbolaha.

Hezbolah - politička i vojna organizacija

Hezbolah je šiitska politička i vojna organizacija osnovana u Libanu početkom 1980-ih kao odgovor na izraelsku okupaciju južnog Libana. Prvobitno podržana od strane Irana i Sirije, Hezbolah se bavi političkim aktivnostima i vojnim operacijama. U Libanu, ova organizacija ima značajan uticaj, uključujući zastupljenost u parlamentu i učešće u vladi.

Izraelski vazdušni udari su imali za cilj da oslabe vojnu infrastrukturu Hezbolaha i spreče opasnost od raketnih napada. Njihovi napori su doveli do značajnih gubitaka u arsenalu Hezbolaha, čime je Izrael uspeo da ograniči sposobnost Hezbolaha da uzvrati na izraelske akcije