"NATERAĆE REŽIM AJATOLAHA DA PLATI VISOKU CENU" Objavljene su nove informacije o izraelskom planu osvete!


IZVOR: Republika - 03.10.2024 | 20:50


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu ne izlazi sa bezbednosnih sastanaka

Foto: Tanjug/AP
"NATERAĆE REŽIM AJATOLAHA DA PLATI VISOKU CENU" Objavljene su nove informacije o izraelskom planu osvete!

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu večeras održava najnoviji u nizu visokih bezbednosnih sastanaka dok Izrael odlučuje kako i kada odgovoriti na iranski balistički raketni napad u utorak, izveštava izraelska televizija Kanal 12.

Televizija citira izvore iz ministarstava koji kažu da će Izrael "naterati režim ajatolaha da plati visoku cenu."

Očekivani "oštri odgovor" usko je koordinisan s Bajdenovom administracijom, navodi se u televizijskom izveštaju, uz napomenu da postoji mogućnost telefonskog razgovora između Netanijahua i američkog predsednika Džoa Bajdena uskoro.

Navodi se i da se izraelski odgovor očekuje "za nekoliko dana".

Izvori iz Ministarstva navode da Izrael ne može i neće dopustiti da napad od utorka prođe bez značajnog izraelskog odgovora te izveštaj navodi kako se razmatra "mnogo opcija".

Izrael takođe nastoji da izvrši veliki diplomatski pritisak na SAD i zapad uopšte kako bi nametnuli strože nove sankcije Iranu, navodi Kanal 12, pojašnjavajući da Izrael vidi ne samo vojnu priliku za snažan udarac Iranu, već i šansu da pojača globalni stav i pokrene uvođenje sankcija koje je zapad odbijao da uvede već dugo vremena.

Izveštaj citira izvore iz odbrane koji potvrđuju da će SAD podržati Izrael u njegovom odgovoru i pomoći da odbrane Izrael od daljnjih iranskih napada.

Napominje se da trenutni službeni ratni ciljevi Izraela zahtevaju izbegavanje regionalnog rata, ali da i to u budućnosti može biti podložno razmatranju. 

Izveštaj kaže da su izraelske vazdušne snage spremne "za niz akcija i odgovora" i čekaju uputstva s političkog vrha.