"IŠČUPAĆEMO ŠTETNO DRVO SA NAŠIH PROSTORA!" Prva propoved ajatolaha posle 4 godine! Uz njega bila PUŠKA! Poruka je JASNA! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 04.10.2024 | 13:22


Drugi deo njegove propovedi održan je na arapskom jeziku

Foto: YouTube/Al Jazeera English/Printscreen
"IŠČUPAĆEMO ŠTETNO DRVO SA NAŠIH PROSTORA!" Prva propoved ajatolaha posle 4 godine! Uz njega bila PUŠKA! Poruka je JASNA! (VIDEO)

Iranski vrhovni vođa pozvao je muslimanske nacije da "vežu pojas odbrane" od Avganistana do Jemena i od Irana do Gaze i Libana. Ajatolah Ali Hamenei govorio je dok je predvodio molitvu petkom u Iranu prvi put nakon četiri godine.

Držeći se iranske tradicije, održao je govor s puškom pored sebe. Deo puščane cevi video se u desnom uglu naslovne fotografije.

"Muslimanski narodi imaju istog neprijatelja"

Rekao je da je neprijatelj Irana isti kao i neprijatelj palestinske države, Libana i drugih muslimanskih naroda.

Dodao je da je napad Hamasa na Izrael od 7. oktobra - tokom kojeg je Izrael rekao da je oko 1200 ljudi ubijeno, a 250 odvedeno u Gazu kao taoci - bio legitiman čin, kao što je bio i iranski napad na zemlju ove nedelje.

Njegove izjave dolaze manje od nedelju dana nakon što je Sajed Hasan Nasralah, vođa libanske militantne grupe Hezbolah, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu.

- Iran će ponovo napasti Izrael ako bude potrebno - rekao je.

- Briljantna akcija naših oružanih snaga pre nekoliko noći bila je potpuno legalna i legitimna - rekao je Hamnei.

Deo govora održao na arapskom

Hamnei je veliki deo svog govora posvetio Hezbolahu i Sajedu Hasanu Nasralahu, kojeg je Izrael ubio u Bejrutu prošlog petka.

Foto: Tanjug/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Iranski vrhovni verski vođa, ajatolah, Ali Hamnei

 

Drugi deo njegove propovedi održan je na arapskom, kako bi se obratio libanskoj i palestinskoj publici.

- Izrael nikada neće poraziti Hamas i Hezbolah - rekao je Hamnei.

- Narod Palestine ima pravo pred neprijateljem koji je preuzeo njihovu zemlju, dom, farme i uticao na njihove živote, da se zauzme za sebe - rekao je.

- Palestinski narod ima zakonsko pravo da se brani. Suprotstaviti se tim zločincima, okupacijskim snagama. Ne postoji nijedan sud ili međunarodna organizacija koja može okriviti palestinski narod zato što jednostavno brani svoju domovinu - rekao je Ali Hamnei.

- Ono što smo uradili bila je minimalna kazna za cioniste,  na svaku agresiju ćemo oštro odgovoriti. Ne smemo žuriti, svaka situacija mora biti pažljivo proučena pre nego što se reaguje. Oluja Al Aksa je legitimna reakcija Palestinaca, svaka raketa ispaljena na cionistički režim je usluga celom regionu, mučenik Nasralah je bio na čelu pravedne borbe. Snovi cionista i Amerikanaca nisu ništa drugo do prazne iluzije, ovo štetno drvo biće iščupano sa naših prostora. Hamasu i Hezbolahu poručujem: nastavite borbu i ne očajavajte. Džihad Palestinaca i Libanaca vratio je cionistički režim 70 godina unazad. Zemlje regiona teže miru i spokoju, jedini problem je strana intervencija - rekao je on.