IZRAELCI ZVANIČNO UŠLI U TUNELE HEZBOLAHA: Nalaze se na granici Libana i Sirije, evo šta se DOLE NALAZILO i šta znači broj 4400!


IZVOR: Republika/I.Đ. - 04.10.2024 | 13:59


Izraelska vojska nastavila je sa udarima na položaje Hezbolaha pokušavajući da pre toga upozori civile da se brzo evakuišu s tih mesta

Foto: Shutterstock
IZRAELCI ZVANIČNO UŠLI U TUNELE HEZBOLAHA: Nalaze se na granici Libana i Sirije, evo šta se DOLE NALAZILO i šta znači broj 4400!

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je napala podzemni tunel na prelazu iz Libije u Siriju. Taj tunel, dug 3,5 kilometra, koristio se za transfer i skladištenje velikih količina oružja, preneo je Rotjers.

Prema navodima IDF-a, tunelom je upravljala Hezbolahova jedinica 4400, koja ima zadatak da isporučuje oružje iz Irana u Liban.

U napadu je uništen tunel kroz koji je transportovano i skladišteno oružje, kao i vojne zgrade, koje su se koristile kao skladišta, naveo je IDF.

IDF je saopštila da je pojačala napore da spreči isporuku bilo kakvog oružja iz Irana Hezbolahu preko Sirije.

U utorak je komandant Hezbolahove jedinice 4400 poginuo u napadu na Bejrut.

Inače, izraelski projektil je prilikom današnjeg vazdušnog udara na libanski grad Marjaun pao pet metara od ulaza u glavnu bolnicu, nakon čega je doneta odluka da se medicinsko osoblje privremeno evakuiše, saopštio je direktor bolnice Munes Klakeš.

"Niko od osoblja nije ranjen u napadu, ali odlučili smo da se privremeno evakuišemo dok bezbednosna situacija ne bude jasnija", dodao je on, prenela je agencija Rojters.

Izrael izvodi vazdušne napade na, kako je naveo, položaje Hezbolaha u Libanu, a 1. oktobra počeo je kopnene operacije u južnom Libanu.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da Izrael ima "još iznenađenja spremnih za Hezbolah", dok se izraelske kopnene operacije nastavljaju na jugu Libana.

"Hezbolah je dobio veoma ozbiljne udarce, jedan za drugim. Mi smo eliminisali vođu pokreta Hasana Nasralaha i imamo još iznenađenja, od kojih su neka već ostvarena, a neka će tek biti izvedena”, rekao je Galant tokom posete štabu 36. divizije oružanih snaga na severu Izraela, preneo je Tajms of Izrael.

Pripadnici trupa te divizije deluju u operacijama u južnom Libanu.

Izraelski ministar je dodao da je raketni divizion Hezbolaha pretrpeo veoma težak udarac, a da je značajan njegov deo uništen u visoko kvalitetnoj i preciznoj operaciji.