LIKVIDIRAN VOĐA AL-KASAM BRIGADA! Hezbolah podignut na noge, Izrael je OVIM potezom svojim vojnicima potpisao SMRTNU KAZNU?!


IZVOR: Republika/M. L. - 05.10.2024 | 06:51


"Svaka teritorija koju Izrael pokuša da preuzme pretvoriće se u groblje za njegove vojnike i tenkove "

Foto: Tanjug/AP/www.profimedia.rs
LIKVIDIRAN VOĐA AL-KASAM BRIGADA! Hezbolah podignut na noge, Izrael je OVIM potezom svojim vojnicima potpisao SMRTNU KAZNU?!

Vođa oružanog krila Hamasa, Brigada al-Kasam, Saed Atalah, ubijen je u izraelskom napadu na palestinski izbeglički kamp u gradu Tripoliju na severu Libana, javili su mediji povezani sa tom palestinskom militantnom grupom.

U napadu su ubijena i tri člana Atalahove porodice, prenosi Rojters.

Izrael za sada nije potvrdio da je izveo taj napad.

Hamas je u petak potvrdio da je jedan od njegovih komandanata Zahi Al-Oufi poginuo u izraelskom napadu na grad Tulkarem na okupiranoj Zapadnoj obali, zajedno sa još sedam boraca te grupe.

Hezbolah spreman za kopnenu invaziju

Zamenik lidera političkog saveta libanske militantne grupe Hezbolah Mahmud Katami izjavio je da je ta grupa spremna za izraelsko kopneno napredovanje.

- Hezbolah je sprečio izraelske snage da se infiltriraju na libansku teritoriju - rekao je Katami za Al Džaziru.

Prema njegovim rečima, rakete Hezbolaha dostigle su domet od 150 kilometara uz zadržavanje tempa lansiranja.

- Svaka teritorija koju Izrael pokuša da preuzme pretvoriće se u groblje za njegove vojnike i tenkove - istakao je on.

Foto: Tanjug/AP

Stanje na Bliskom istoku sve gore

Katami je naveo da se iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči u petak sastao sa Hezbolahom i rekao da Teheran stoji uz Liban.

- Hezbolah deluje na bojnom polju i neće ulaziti u pregovore dok je pod vatrom -naglasio je on.

Katami je rekao da je Izrael taj koji odbacuje prekid vatre i da Izrael i izraelski premijer Benjamin Netanijahu ne žele da zaustave rat.

Posle nekoliko dana velikih vazdušnih napada na Bejrut i širom južnog Libana, Izrael je objavio 1. oktobra da je njegova vojska započela "ograničene, lokalizovane i ciljane kopnene napade" na Hezbolah.

Cilj izraelske vlade je, kako je navela, da osigura bezbedan povratak stanovnika pograničnih područja koji su raseljeni zbog napada Hezbolaha.