RUSI NA PUTINOV ROĐENDAN KINŽALIMA ZASULI KIJEV: Evo šta su gađali, Ukrajinci su ih šokirali odgovorom


IZVOR: Republika/I.Đ. - 07.10.2024 | 10:51


Kinžal je ušao u službu u decembru 2017. i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je ruski predsednik predstavio 1. marta 2018. godine

Foto: Tanjug/AP
RUSI NA PUTINOV ROĐENDAN KINŽALIMA ZASULI KIJEV: Evo šta su gađali, Ukrajinci su ih šokirali odgovorom

Ruska vojska zasula je jutros, na 72. rođendan predsednika Vladimira Putina, Kinžalima Ukrajinu.

Meta je bio Kijev, a ono što vojska nije mogla da pretpostavi je da će se Ukrajinci sjajno odbraniti i u vazduhu osujetiti svaki atak na njenu teritoriju.

Ostaci projektila pali su na tri gradske četvrti ukrajinske prestonice tokom jutarnje gužve nakon što je protivvazdušna odbrana odbila ruski raketni napad na Kijev, saopštile su gradske vlasti.

Kijev nije pretrpeo veću materijalnu štetu a nije bilo ni žrtava, rekao je Serhij Popko, čelnik gradskih vlasti.

Ostaci oborenog projektila oštetili su krov višespratnice u četvrti Solomianski, u zapadnom delu grada, a nešto ostataka rakete palo je i na zemljište škole.

Šteta je prijavljena i u središnjoj četvrti Ševčenkivski, gde je oštećen krov automobila, i u južnom predgrađu Holosijvski.

Rusija koristi dugometne projektile od početka rata, a napadi dronovima postali su svakodnevica. Tokom noći Rusija je Kijev i okolinu napala s oko 15 dronova.

H-47M2 Kinžal, u prevodu "bodež", a NATO-ov naziv je "Killjoy", ruska je hipersonična aerobalistička raketa vazduh-zemlja s nuklearnim mogućnostima. 

Domet joj je veći od 2.000 km, brzina 12 maha (4.08 km/s). Može nositi i konvencionalne i nuklearne bojeve glave i može se lansirati iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.

Kinžal je ušao u službu u decembru 2017. i jedno je od šest novih ruskih strateških oružja koje je ruski predsednik predstavio 1. marta 2018. godine.