UKRAJINCI POKVARILI PUTINU PROSLAVU ROĐENDANA: Uništen glavni naftni terminal na Krimu


IZVOR: Republika/I.Đ. - 07.10.2024 | 14:46


Generalštab je naveo da je u reonu objekta izbio požar, napominjući da je ovaj terminal najveći na Krimu po obimu pretovara naftnih derivata, koji su korišćeni, između ostalog, za podmirenje potreba ruske vojske

Foto: Printscreen/Twitter
UKRAJINCI POKVARILI PUTINU PROSLAVU ROĐENDANA: Uništen glavni naftni terminal na Krimu

Ukrajinski Generalštab potvrdio je da je ukrajinska vojska tokom noći uništila najveći ruski naftni terminal na Krimu.

"Zadatak su izvršile jedinice raketnih snaga Oružanih snaga Ukrajine u saradnji sa drugim komponentama ukrajinskih odbrambenih snaga. Izvršen je uspešan udar na neprijateljski priobalni naftni terminal u privremeno okupiranoj Feodosiji", navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Generalštab je naveo da je u reonu objekta izbio požar, napominjući da je ovaj terminal najveći na Krimu po obimu pretovara naftnih derivata, koji su korišćeni, između ostalog, za podmirenje potreba ruske vojske, prenosi ukrajinski Interfaks.

U saopštenju se ističe da se nastavljaju "mere" za podrivanje vojno-ekonomskog potencijala Rusije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su razgovori o tome da se Ukrajini dozvoli da koristi oružje koje je obezbedio Zapad za udare duboko u Rusiji, kao "igranje vatrom" koje može imati opasne posledice.

"Razgovaraju o davanju ovlašćenja Oružanim snagama Ukrajine da koriste zapadne rakete dugog dometa za udaranje duboko u rusku teritoriju. Ovo igranje vatrom može dovesti do opasnih posledica", upozorio je Lavrov u intervjuu za Newsweek.

Lavrov je podsetio na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je napomenuo da će Moskva doneti odgovarajuće odluke na osnovu pretnji Zapada, prenosi TASS.

"Kao što je rekao predsednik Putin, donećemo adekvatne odluke na osnovu našeg razumevanja pretnji koje predstavlja Zapad. Na vama je da donesete zaključke", naglasio je Lavrov.

Kako je Putin ranije izjavio, zemlje NATO-a sada raspravljaju ne samo o mogućnosti da Kijev upotrebi zapadno oružje dugog dometa - one zapravo odlučuju da li će se direktno uključiti u situaciju u Ukrajini.

"Istovremeno, takvo direktno učešće Zapada će promeniti suštinu sukoba, Rusija će biti prinuđena da donosi odluke na osnovu pretnji koje joj se na taj način stvaraju", istakao je predsednik Rusije.