HEZBOLAH NACILJAO UPORIŠTE IZRAELSKIH OBAVEŠTAJACA! Sasuta teška raketna paljba u blizini štaba Mosada


IZVOR: Republika/M. L. - 08.10.2024 | 06:43


Hitno se oglasio izrael i aktivirao novu meru bezbednosti

Foto: Tanjug/AP
HEZBOLAH NACILJAO UPORIŠTE IZRAELSKIH OBAVEŠTAJACA! Sasuta teška raketna paljba u blizini štaba Mosada

Militantni pokret Hezbolah koji deluje u Libanu saopštio je da je tokom noći izvršio raketni napad na centralni Izrael i da je gađao bazu izraelske vojske Glilot u predgrađu Tel Aviva.

U ovoj bazi bazi je sedište vojno-obaveštajne jedinice i nalazi se u blizini štaba Mosada, prenosi Al Džazira.

Izraelska vojska je saopštila da je tokom napada ispaljeno pet raketa, od kojih su neke presretnute, a ostale su pogodile nenaseljeno područje, pri čemu nije bilo povređenih ili veće štete, prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah je u ponedeljak lansirao oko 190 raketa na Izrael iz Libana, uglavnom gađajući sever zemlje, prema saopštenju izraelske vojske.

Sa druge strane granice, izraelska vojska saopštila je da je uspostavila novu zatvorenu vojnu zonu na granici sa Libanom, u oblastima Roš Hanikra, Šlomi, Hanita, Adamit i Arab al-Aramše.

Kako navodi IDF, do tog poteza je došlo nakon najnovije procene situacije vezane za kopnene operacije vojske u južnom Libanu.

To je četvrta zatvorena vojna zona uspostavljena na severnoj izraelskoj granici otkako je IDF pokrenuo kopnene operacije u Libanu prošle nedelje, piše Tajms of Izrael.

Ovom naredbom civilima je zabranjen boravak u oblastima u kojima deluje izraelska vojska, uključujući područja u Izraelu preko granice od libanskih sela se vode borbe.

Posle nekoliko dana velikih vazdušnih napada na Bejrut i širom juga Libana, Izrael je objavio 1. oktobra da je IDF započela "ograničene, lokalizovane i ciljane kopnene napade" na Hezbolah.