NA BLISKOM ISTOKU NIŠTA NOVO: Eksplozije u južnom Libanu, lideri Hamasa i Fataha povukli neočekivan potez


IZVOR: Republika/I.Đ. - 09.10.2024 | 12:12


Izrael je izdao novo upozorenje, a 25 odsto teritorije Libana trenutno je pod nalogom za evakuaciju

Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar
NA BLISKOM ISTOKU NIŠTA NOVO: Eksplozije u južnom Libanu, lideri Hamasa i Fataha povukli neočekivan potez

Više eksplozija prijavljeno je jutros u južnom Libanu, uključujući grad Hijam i selo u blizini Tira, četvrtog po veličini grada u Libanu.

U napadu je pogođen grad Tair Deba u blizini Tira, u kojem je povređeno šest osoba, objavio je BBC.

Izrael je izdao novo upozorenje, a 25 odsto teritorije Libana trenutno je pod nalogom za evakuaciju.

Izraelske odbrambene snage (IDF) izdale su novo upozorenje građanima u južnom Libanu, poručivši im da "budu oprezni" dok trupe napadaju mete u regionu.

"Radi vaše bezbednosti zabranjeno vam je da se vraćate svojim kućama do daljnjeg", saopštio je portparol IDF Avičaj Adri na mreži Iks, upozorivši da svako ko krene na jug dovodi svoj život u opasnost.

Izrael je već izdao naredbe za evakuaciju u više od sto sela i naselja širom južnog Libana.

Lideri grupe Hamas i pokreta Fatah, na čijem je čelu predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas, održaće danas u Kairu razgovore o jedinstvu, rekao je za Rojters savetnik političkog lidera Hamasa za medije, Taher Al-Nono.

Prema njegovim rečima, delegacija Hamasa stigla je juče u Kairo, na čelu sa glavnim pregovaračem grupe i jednim od Hamasovih komandanta Kalilom Al-Haijem.

"Na sastanku će se razgovarati o izraelskoj agresiji na pojas Gaze i izazovima sa kojima se suočavaju Palestinci", rekao je Nono, dok pokret Fatah nije komentarisao sastanak.

Ovo će biti prvi sastanak dve grupe otkako je prethodni održan u julu u Pekingu. Pitanje posleratne uprave Gaze jedno je od najtežih pitanja sa kojima se Palestinci suočavaju, a obe frakcije su rekle da je to unutrašnja stvar, odbacujući bilo kakve izraelske uslove.

Izrael je najavio da neće prihvatiti uslov da Hamas bude deo posleratne administracije.