RAT ZAVRŠITI NAJKASNIJE DO OVE GODINE: Zelenski računa na jednog čoveka


IZVOR: Republika/N.M. - 09.10.2024 | 21:18


Govoreći o Planu pobede Ukrajine, Zelenski je izjavio da vidi priliku u narednim mesecima da se otvori put za okončanje rata

Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin
RAT ZAVRŠITI NAJKASNIJE DO OVE GODINE: Zelenski računa na jednog čoveka

Tokom posete Hrvatskoj, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da vidi priliku u narednim mesecima da postavi preduslove za okončanje rusko-ukrajinskog rata do 2025. godine, pod uslovima prihvatljivim za Ukrajinu.

Zelenski je to, kako prenosi Ukrainska Pravda, rekao u javnom govoru pored hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Govoreći o Planu pobede Ukrajine, Zelenski je izjavio da vidi priliku u narednim mesecima da se otvori put za okončanje rata.

- Imamo šansu da krenemo napred ka miru i dugoročnoj stabilnosti u oktobru, novembru i decembru. Situacija na bojnom polju stvara priliku da napravimo ovaj izbor – izbor odlučnih akcija koje će okončati rat najkasnije do 2025. godine - naglasio je on.

- Računamo na liderstvo predsednika Džoa Bajdena, i oslanjamo se na snažne i mudre korake Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije kako bismo doneli mir i sigurnost u Evropu. I računamo na sve vas - dodao je Zelenski.

Pre toga, naglasio je da je poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u prvi element njegovog Plana pobede, jer je to jedini način da se uspostavi geopolitička sigurnost u Evropi i natera Rusija da prizna postojanje nepokorene Ukrajine.

Podsetimo, samit u Dubrovniku je o treći samit u tom formatu.

Prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, a drugi u februaru 2024. u Tirani.

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

BONUS VIDEO: