UDARNO! IRAN DONEO HITNU ODLUKU: Ove stvari više nikako NEĆE SMETI DA SE RADE


IZVOR: Republika - 13.10.2024 | 00:49


Cilj je bezbednost putnika

Foto: YouTube/Al Jazeera English/Printscreen
UDARNO! IRAN DONEO HITNU ODLUKU: Ove stvari više nikako NEĆE SMETI DA SE RADE

Iranska uprava civilne avijacije nedavno je donela odluku da zabrani putnicima nošenje pejdžera i voki-tokija prilikom letenja. Ova vest je objavila novinska agencija Isna, a kao razlog za ovu zabranu naveden je nedavni talas detonacija u Libanu, za koje se tvrdi da su izraelski eksplozivi bili podmetnuti u ove uređaje.

Odluka iranske uprave civilne avijacije takođe obuhvata i teretne avione, gde su svi komunikacioni uređaji, osim telefona, zabranjeni. Portparol uprave, Džafar Jazerla, potvrdio je ovu vest, navodeći da je ova mera usmerena ka očuvanju bezbednosti putnika.

Siguran prenos poruka

Pejdžeri i voki-tokiji su uređaji koji omogućavaju prijem poruka i zvučnih upozorenja korišćenjem sopstvene radio frekvencije, van mreže mobilnih telefona, čime se smanjuje rizik od prisluškivanja. Ova tehnologija se često koristi u avio-industriji radi efikasnije komunikacije, ali je sada privremeno zabranjena na iranskim letovima.

Reakcije na događaje u Libanu i Bliskom istoku

Nedavne eksplozije pejdžera koje je koristio Hezbolah, proiranski libanski islamistički pokret, uzrokovale su veliki broj žrtava i ranjenih u Libanu. Ovo je bio jedan od ključnih događaja koji je uticao na donošenje odluke o zabrani pejdžera i voki-tokija u avionima.

Takođe, važno je napomenuti da je najveća avio-kompanija na Bliskom istoku, "Emirates" sa sedištem u Dubaiju, takođe donela sličnu odluku početkom oktobra. Ovo ukazuje na to da su sigurnosne mere postale prioritet nakon nedavnih događaja u regionu.

Geopolitička napetost između Irana i Izraela

Napetost između Irana i Izraela dodatno je eskalirala nakon što je Iran 1. oktobra lansirao oko 200 projektila na Izrael, na šta je Izrael odgovorio obećanjem da će uzvratiti. Ovi događaji dodatno su uticali na povećanje bezbednosnih mera u vazdušnom saobraćaju, a zabrana nošenja pejdžera i voki-tokija samo je jedan od koraka koje su države preduzele radi zaštite svojih građana.

Zabrana nosenja pejdžera i voki-tokija u avionima jasno ukazuje na ozbiljnost situacije u regionu, te na potrebu za dodatnim merama bezbednosti radi zaštite putnika i očuvanja stabilnosti vazdušnog saobraćaja.

Bonus video: