IMA MRTVIH U RUSKOM NAPADU NA NIKOLAJEV! S-300 sevao po ukrajinskom gradu i doneo STRAVIČNO RAZARANJE


IZVOR: Republika - 15.10.2024 | 07:48


Rusi nastavljaju sa svojim noćnim napadima na ukrajinske teritorije

Foto: Tanjug/AP
IMA MRTVIH U RUSKOM NAPADU NA NIKOLAJEV! S-300 sevao po ukrajinskom gradu i doneo STRAVIČNO RAZARANJE

Jedna žena je poginula, a broj povređenih u ruskom raketnom napadu na Nikolajev porastao je na 16, saopšteno je na Fejsbuk nalogu Nikolajevske regionalne uprave.

- U noći 15. oktobra, oko 2 sata ruske snage su napale Nikolajev, po svemu sudeći raketama tipa S-300. Oštećen je infrastrukturni objekat, ugostiteljski kompleks, trgovinski centar, stambeni objekti i automobili i izbili su požari. Jedna žena je poginula, 16 osoba je povređeno, troje je dobilo ambulantnu negu - navodi se u saopštenju Nikolajevske regionalne uprave, prenosi Ukrinform.

U ponedeljak u 11.30 ruske trupe su granatirale i selo Estuari u Halicenovskoj zajednici i u tom napadu su oštećeni privatna kuća, poslovni objekat i poljoprivredna mehanizacija, ali nije bilo žrtava.

Ukrajinske snage i jedinice PVO su u noći 15. oktobra u rejonu Nikolajeva na samom jugu Ukrajine uništile tri ruske bespilotne letelice tipa Šahed-136/131, a ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je ranije upozorilo na pretnju od napada balističkim naoružanjem iz pravca juga.

Rute poručio da se NATO neće plašiti ruskih pretnji

- Poruka (predsedniku Rusije Vladimiru Putinu) je da ćemo nastaviti, da ćemo učiniti sve što je potrebno da budemo sigurni da on ne postigne svoj cilj, da će Ukrajina pobediti - rekao je Rute u zajedničkom intervjuu Rojtersu i nemačkom radiju Hesišer Rundfunk.

Rute je govorio u kasarni Klej, američkoj bazi u kojoj se nalazi sedište nove NSATU koja će postepeno preuzeti koordinaciju zapadne vojne pomoći Kijevu.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic, Shutterstock

Za NATO je pobeda Ukrajine jedina opcija

Govoreći u jednom od 12 zelenih šatora u kojima se nalazi NSATU, Rute se ranije danas obratio savezničkim trupama iz više od 10 zemalja koje već rade na misiji koja će se, u kasnijoj fazi, preseliti u obližnji hangar i biti dopunjena ukrajinskim trupama.

Očekuje se da će NSATU imati oko 700 pripadnika, uključujući trupe stacionirane u vojnom štabu NATO SHAPE (ŠEJP) u Belgiji i u logističkim centrima u Poljskoj i Rumuniji.

U bazi u Visbadenu se nalazi i američka jedinica zadužena za rakete dugog dometa koje će Vašington privremeno rasporediti u Nemačku od 2026. godine, kako bi se suprotstavio onome što obe zemlje opisuju kao pretnju koju predstavljaju ruske rakete smeštene blizu Kalinjingrada, oko 500 kilometara od Berlina.