OBJAVLJENE NOVE RATNE MAPE: Rusi bili blizu osvajanja Pokrovska, a posle jednog sukoba - SVE SE PROMENILO (FOTO)


IZVOR: Republika/I.Đ. - 15.10.2024 | 12:17


Pokrovsk je trenutno ključan za obe vojske. Rusija je došla jako blizu njega, ali Ukrajinci su uspeli da oslobode neka mesta u okruženju, pa se zapravo sada i jedni i drugi vrte u krug

Foto: x/isw
OBJAVLJENE NOVE RATNE MAPE: Rusi bili blizu osvajanja Pokrovska, a posle jednog sukoba - SVE SE PROMENILO (FOTO)

Sukob Rusije i Ukrajine ne jenjava, naprotiv, a čini se da su sada najintenzivnije borbe blizu grada Pokrovska.

U njemu, kako navodi novinarka BBC-ja koja je bila na licu mesta sada nema više od 4.000 stanovnika dok ih je pre dve godine bilo skoro 70.000.

Taj grad trenutno je ključan za obe vojske. Rusija je došla jako blizu njega, ali Ukrajinci su uspeli da oslobode neka mesta u okruženju, pa se zapravo sada i jedni i drugi vrte u krug.

Rusija je pokrenula ofanzivu prema gradu, koji je ključno putno i železničko čvorište koje se koristi za nabavku ukrajinskog oružja na istoku zemlje, prenosi Institut za proučavanje rata (ISW).

Isti ovaj Institut objavio je ovih dana nove ratne karte u sukobu dve države gde se jasno vidi ko je gde, ko napreduje, a ko ne.

 

 

Rusko ministarstvo odbrane i promoskovski vojni blogeri tvrde da su ruske snage ostvarile uspehe blizu grada, poput zauzimanja Mihailijke i Cukurine, sela koja se nalaze na jugoistoku.

Moskva je nastavila ofanzivu istočno od Pokrovska, a jedan izvor je u nedelju objavio da ruske snage počinju da koriste oklopna vozila u napadima te da su pogodile rudnik Koročenka na istočnim rubovima Selidove projektilom vazduh-zemlja Kh-38ML.

ISW sada navodi da snimci s terena pokazuju ukrajinski napredak jugoistočno od Pokrovska, blizu sela Selidove.

"Kijev je ponovo zauzeo izgubljene položaje blizu Selidova, dok su ruske snage nedavno napredovale blizu Torecka, Donjecka i Velike Novoselke", stoji u izveštaju.

ISW je opisao kako su ruske snage nastavile napade u pograničnom području između Donjecke i Zaporoške oblasti, gde su ostvarile napredak, iako se čini da to nije deo veće ofanzive.

Ruski vojni blogeri tvrde da je Moskva zauzela Levadno i napredovala do južnih bokova Novodarivke, iako ISW navodi da nema vizuelnih dokaza za te tvrdnje.