LIBANSKI PREMIJER OTKRIO: Imamo garancije SAD da će Izrael smanjiti napade na Bejrut


IZVOR: Republika - 16.10.2024 | 00:28


On nije naveo detalje tih uveravanja, ali je ocenio da je Vašington ''ozbiljan u pogledu pritisaka na Izrael da dođe do prekida vatre''

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla
LIBANSKI PREMIJER OTKRIO: Imamo garancije SAD da će Izrael smanjiti napade na Bejrut

Američki zvaničnici pružili su uveravanja Libanu da će Izrael umanjiti napade na Bejrut i južna predgrađa, izjavio je libanski premijer Nadžib Mikati.

- Tokom naših kontakata sa američkim vlastima prošle nedelje, dobili smo neku vrstu garancije da će biti smanjena eskalacija u južnim predgrađima i Bejrutu - rekao je Mikati, prenosi Rojters.

On nije naveo detalje tih uveravanja, ali je ocenio da je Vašington ''ozbiljan u pogledu pritisaka na Izrael da dođe do prekida vatre''.

Dodao je da i dalje traju međunarodni pokušaju da se postigne prekid vatre, koji bi, prema njegovim rečima, okončao neprijateljstva između izraelske vojske i Hezbolaha.

Podsetimo, najmanje 21 osoba je poginula, a osam je povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na sever Libana, saopštilo je danas libansko ministarstvo zdravlja.

Udar koji je juče pogodio stambenu zgradu u Aitou, pretežno hrišćanskom naselju daleko od područja u kojima je izraelska vojska izvela hiljade napada na naoružanu šiitsku islamističku grupu Hezbolah, prenosi Bi-Bi-Si.

Stanovnici su saopštili da je tamo živela porodica koja je nedavno raseljena zbog rata.

Libanski TV kanal Al Majadin objavio je na platformi Iks da je ovo drugi put da su izraelske snage gađale sever zemlje.

U napadu u kojem je pogođena mala stambena zgradu u selu Aito u okrugu Zgarta, bio je jedan od najsevernijih od kako je Izrael izvršio invaziju na Liban ranije ovog meseca, prenosi Asošiejted pres.

Libanska militantna grupa Hezbolah uglavnom je prisutna na jugu zemlje i južnim predgrađima Bejruta.

BONUS VIDEO: