NAREĐENA HITNA EVAKUACIJA KUPJANSKA!


IZVOR: Republika/M. L. - 16.10.2024 | 06:14


Na društvenim mrežama pojavili su se prvi snimci evakuacije

Foto: Printscreen/https://twitter.com/Pluton45873221
NAREĐENA HITNA EVAKUACIJA KUPJANSKA!

Ukrajinske vlasti naredile su u utorak uveče hitnu evakuaciju Kupjanska, kao i tri druga naseljena mesta u severoistočnom delu Harkovske oblasti, pošto se ruske snage približavaju ovom važnom gradu, a lokalne vlasti se suočavaju sa teškoćama u obezbeđivanju snabdevanja stanovništva tokom zimskog perioda, prenosi Jutarnji list.

Na društvenim mrežama pojavili su se prvi snimci evakuacije.

Evakuacija je naređena ne samo iz Kupjanska, železničkog čvorišta na reci Oskol, već i iz Borove na jugu, blizu grada Izjuma, još jednog značajnog logističkog centra.

 

 

Kupjansk su zauzele ruske snage na početku invazije u februaru 2022. godine, ali su ga ukrajinske trupe vratile pod svoju kontrolu kasnije te iste godine.

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov izjavio je na nacionalnoj televiziji da je evakuacija obavezna.

- Najkomplikovanija situacija je u području Kupjanska. Na istočnoj obali reke Oskol, koja deli grad, više ne možemo garantovati obnavljanje snabdevanja električnom energijom, grejanjem i vodosnabdevanjem zbog stalnog granatiranja - rekao je on.

Novi noćni napad na Kijev


U Kijevu je sinoć odjeknula serija eksplozija tokom ruskog napada bespilotnim letelicama, saopštio je načelnik gradske vojne uprave Sergej Popka.

- Vazdušna uzbuna je i dalje na snazi! U glavnom gradu radi protivvazdušna odbrana - napisao je on na Telegramu i pozvao građane da ostanu u svojim skloništima, prenosi Ukrinform. 

Nekoliko grupa dronova tipa "šahed" je ušlo u Ukrajinu sa severa i juga, navodi ukrajinska agencija.