NETANJAHU PRESEKAO!? IZRAEL ODREDIO TAČNO VREME NAPADA? Amerikanci u panici, PA GDE BAŠ NA TAJ DATUM


IZVOR: Republika - 17.10.2024 | 20:59


Sve je veći pritisak na Bajdenovu administraciju

Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci, Pixabay, Wallpaper flare
NETANJAHU PRESEKAO!? IZRAEL ODREDIO TAČNO VREME NAPADA? Amerikanci u panici, PA GDE BAŠ NA TAJ DATUM

Sukob na Bliskom istoku između Izraela i Irana postaje sve važnija tema uoči američkih predsedničkih izbora. Dok se predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris suočavaju s pritiscima zbog načina na koji upravljaju situacijom, republikanci optužuju njihovu administraciju za loš odgovor na krizu koja je uzdrmala svet.

Pre 5. novembra?

Foto: youtube/printscreen/Sandboxx

Datum napada

Američki zvaničnici očekuju da će se izraelski napad na Iran desiti pre 5. novembra, dana kada se održavaju predsednički izbori u SAD, prenosi CNN, pozivajući se na izvore bliske „diskusijama“.

- Vremenski okvir i parametri odgovora Izraela na iranski napad izveden ranije ovog meseca predmet su intenzivne debate unutar izraelske vlade i nisu direktno povezani sa datumom izbora u SAD - rekli su izvori CNN-a.

Međutim, premijer Benjamin Netanjahu „čini se osetljivim na potencijalne političke posledice koje bi akcije Izraela imale po SAD“ - rekli su za CNN.

Predsednik Džo Bajden i, indirektno, potpredsednica Kamala Haris, pod stalnim su pritiskom progresivnog dela stranke zbog načina na koji upravljaju situacijom. Republikanci, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa , optužuju Bajdenovu i Harisovu administraciju za loš odgovor na krizu, koja je „uvalila svet u haos“.

Pritisak na Izrael od strane SAD

Foto: Profimedia Tetra Images Tetra Images

Bela kuća

Uoči izbora, američka administracija je pojačala pritisak na Izrael, tražeći poboljšanje humanitarnih uslova u Gazi. Državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin uputili su upozorenje Izraelu da neispunjavanje obaveza humanitarne pomoći može rezultirati obustavom američke vojne pomoći.

Dilema Demokratske stranke

Demokratska stranka se našla u situaciji "između kamena i nakovnja", pokušavajući da pronađe balans između suprotstavljenih interesa svog tradicionalnog biračkog tela. Ovo postavlja dodatni izazov za Bajdenovu administraciju uoči izbora.

Uticaj sukoba na predsedničku trku

Razvoj sukoba na Bliskom istoku u preostalim nedeljama pred izborne dane predstavlja jednu od najvećih neizvesnosti za obe predsedničke kampanje. Mnogi analitičari su uvereni da bi izraelski kontranapad mogao da preokrene trku za Bajdena i Haris, dok Bajdenova administracija pokušava da izbegne izbijanje još jednog rata punih razmera na Bliskom istoku.

Stav Bajdenove administracije

Bajdenova administracija se zalagala za umeren odgovor na sukob, dok je premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, svestan potencijalnih političkih posledica koje bi akcije Izraela mogle imati po SAD. Netanjahu je obavestio Bajdena da Izrael nema nameru da napadne iranska nuklearna ili naftna postrojenja, olakšavajući time situaciju Bajdenovoj administraciji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, Pixabay

Bajden i Netanjahu

- Mi slušamo mišljenje Sjedinjenih Država, ali ćemo konačne odluke donositi na osnovu naših nacionalnih interesa - rekao je Netanjahu, ukazujući da, uprkos njegovim tvrdnjama Bajdenu, obim izraelskog odgovora može biti drugačiji od onoga što Bela kuća je insistirala.

Pratiti razvoj situacije

Američki zvaničnici pomno prate izraelski kontranapad i iranski odgovor koji će on izazvati, svesni mogućnosti da bi širi rat ili rast cena nafte mogli da utiču na predsedničku trku.

Kao što se vidi, situacija na Bliskom istoku ima potencijal da značajno utiče na predsedničku trku u Sjedinjenim Državama, a američka administracija pažljivo balansira između interesa kako bi izbegla izbijanje još jednog rata na tom području.