JUŽNA KOREJA NA NOGAMA: Kim Džong Un šalje vojnike Rusiji, a evo koji je odgovor komšija na to


IZVOR: Republika/I.Đ. - 18.10.2024 | 11:09


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski raniije je optužio Severnu Koreju da šalje oficire da pomognu Rusiji, dok je generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao da u ovom trenutku nema dokaza o prisustvu Pjongjanga u ratu

Foto: Tanjug/AP/Korean Central News Agency
JUŽNA KOREJA NA NOGAMA: Kim Džong Un šalje vojnike Rusiji, a evo koji je odgovor komšija na to

Kabinet južnokorejskog predsednika Jun Suk Jela saopštio je danas da je slanje vojnika iz Severne Koreje u Rusiju "ozbiljna pretnja međunarodnoj bezbednosti" i da će na to odgovoriti svim dostupnim sredstvima.

Na sastanku sa ključnim obaveštajnim, vojnim i bezbednosnim zvaničnicima naglašeno je da je trenutna situacija vojnih odnosa između Rusije i Severne Koreje "ozbiljna pretnja ne samo za Južnu Koreju, već i za međunarodnu zajednicu", preneo je Rojters.

Južnokorejski zvaničnici istakli su da je verovatno da su neki severnokorejski vojnici u Rusiji uključeni u sukob u Ukrajini, ali nisu iznosili više detalja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski raniije je optužio Severnu Koreju da šalje oficire da pomognu Rusiji, dok je generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao da u ovom trenutku nema dokaza o prisustvu Pjongjanga u ratu.

Zvaničnici Južne Koreje i SAD naveli su da Severna Koreja isporučuje balističke rakete i drugu municiju Rusiji, što su negirali i Pjongjang i Moskva.

Kremlj je takođe odbacio tvrdnje Južne Koreje o slanju vojnih lica u Rusiju.

Kad pričamo o ratu u Ukrajini, iz Kupjanskog i Borovskog okruga Harkovske oblasti tokom dana evakuisano je 245 ljudi, uključujući 29 dece, saopštio je načelnik Harkovske regionalne vojne državne uprave Oleg Sinegubov.

- U regionu se nastavlja obavezna evakuacija stanovnika Kupjanskog i Borovskog regiona. Skoro 245 ljudi, od kojih 29 dece, stiglo je u jedan od logističkih centara u jednom danu. Ovde je svim ljudima obezbeđena prva pomoć - hrana, odeća, medicinska pomoć, pravna, psihološka podrška - naveo je on, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, dobrovoljački sektor Harkovske oblasti, posebno 17 javnih organizacija, u koordinaciji sa regionalnom administracijom, učestvuje u evakuaciji stanovništva sa leve obale Kupjanskog okruga.

- Uključeni su i policija, Državna služba za vanredne situacije, službe civilne zaštite regionalne administracije i međunarodni partneri - dodao je Sinegubov.

On je ranio izjavio da se zona aktivnih sukoba širi u pravcu Kupjanska, a stanovnicima se savetuje da se evakuišu.