PLAN POBEDE ZELENSKOG MOŽE DA IZAZOVE SVETSKI RAT: Slovački premijer potkačio Ukrajinu i za članstvo u NATO


IZVOR: Republika/I.Đ. - 18.10.2024 | 13:52


Govoreći o samitu EU, Robert Fico je rekao da su na agendi bila tri glavna pitanja: razvoj situacije u Ukrajini, kriza na Bliskom istoku i migracije

Foto: Tanjug/TASR via AP, File/Radovan Stoklasa
PLAN POBEDE ZELENSKOG MOŽE DA IZAZOVE SVETSKI RAT: Slovački premijer potkačio Ukrajinu i za članstvo u NATO

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas u Briselu da je Plan pobede ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog "kontroverzan" i izrazio uverenje da članstvo Ukrajine u NATO-u nije dobra ideja.

Fico je ponovio da podržava članstvo Ukrajine u EU, ali da smatra da bi članstvo te zemlje u NATO-u - što je jedna od tačaka Plana pobede Zelenskog - moglo da izazove treći svetski rat, prenosi Rojters.

- Rekao sam svim liderima EU, u prisustvu predsednika Zelenskog, da je filozofija vlade koju vodim i dalje važeća i da mi želimo da se fokusiramo na smislenu i racionalnu saradnju sa Ukrajinom, čiji rezultat ne bi trebalo da bude ubijanje, već pružanje pomoći ljudima kojima je potrebna - kazao je Fico.

Prema njegovim rečima, to je kontroverzan plan koji stvara podele među zemljama, te je to razlog što Evropski savet nije usvojio jasan stav o tom pitanju.

Fico je naveo da je Rusija prekršila međunarodno pravo "invazijom na Ukrajinu i zauzimanjem njene teritorije", ali je napomenuo da ne voli predloge koji raspiruju otvorenu debatu, kao što su prijem Ukrajine u NATO i isporuka raketa srednjeg dometa koje mogu da pogode mete u Rusiji.

Rekao je i da bi četvrta zajednička sednica ukrajinske i slovačke vlade trebalo da bude održana u januaru ili februaru u Slovačkoj.

Govoreći o samitu EU, Fico je rekao da su na agendi bila tri glavna pitanja: razvoj situacije u Ukrajini, kriza na Bliskom istoku i migracije.

- Lideri EU uspeli su da zauzmu koherentniji stav o bliskoistočnoj krizi i intenzivno su se fokusirali na pitanja migracija na samitu EU u Briselu - izjavio je Fico.

On je naveo da su se pored Ukrajine, lideri bavili i dešavanjima na Bliskom istoku, a da je najveći deo razgovora bio posvećen pitanjima neregularnih migracija, iako se o legalnim migracijama sve više razgovara i u EU, preneo je TASR.

Fico je izrazio žaljenje što se ne razgovara o prekidu vatre i primirju kada je u pitanju Ukrajina, ukazujući na činjenicu da je na samitu bio suprotan slučaj u vezi sa razgovorima o Bliskom istoku.

Međutim, on je pozdravio to što je Evropski savet konačno zauzeo koherentniji stav i pozvao na prekid vatre i okončanje patnji u regionu.

Prema Ficovim rečima, tokom samita su date optimistične izjave da bi nedavno ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara moglo da dovede do prekida vatre, pregovora i eventualno oslobađanja talaca. Fico je doveo u sumnju takva očekivanja.

- Postoje mišljenja prema kojima, naprotiv, može doći do dalje eskalacije tenzija. Vidimo danas šta se dešava u Libanu i u susednim zemljama - primetio je slovački premijer.

Fico je napomenuo da doživljava dijametralno suprotne stavove među državama članicama EU po pitanju odnosa sa Palestinom i odnosa sa Izraelom, što ograničava Evropski savet u donošenju bilo kakvih ozbiljnijih i fundamentalnijih zaključaka.

Što se tiče migracija, on je upozorio da bi pritisak migranata mogao biti veći pred nadolazeću zimu.

- Ako ne zaštitimo spoljne granice EU, biće prekasno - rekao je slovački premijer, pozdravljajući italijansku inicijativu da se tražioci azila presele iz EU, što vidi kao mogući način da se izbori sa migracionim pritiskom.

Fico je, takođe, podržao napore poljskog premijera Donalda Tuska, koji je na samitu pozvao na neke izuzetke od pravila EU o azilu.