PUTIN SE HITNO OGLASIO O MIROVNOM PREDLOGU ZA UKRAJINU! Iza svega stoje ove dve zemlje, a evo šta je ruski lider poručio


IZVOR: Republika/N.M. - 18.10.2024 | 20:10


Kinesko-brazilski predlog, objavljen u maju, poziva na deeskalaciju situacije i obnavljanje direktnog dijaloga bez zahteva od Rusije da povuče svoje snage sa ukrajinske teritorije

Foto: Tanjug/AP
PUTIN SE HITNO OGLASIO O MIROVNOM PREDLOGU ZA UKRAJINU! Iza svega stoje ove dve zemlje, a evo šta je ruski lider poručio

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je zajednički predlog Kine i Brazila za okončanje rata u Ukrajini "izbalansiran" i da će predstavljati dobru osnovu za pronalaženje rešenja.

- Postoji inicijativa iz Kine i Brazila, koji imaju veoma izbalansiran pristup rešavanju problema, objektivan i stvorena je odgovarajuća grupa u Njujorku, mi to pratimo veoma pažljivo. Razumemo da su svi naši prijatelji, uključujući i članice BRIKS-a, odlučni da okončaju ovaj sukob što pre i mirnim putem - rekao je Putin, prenela je agencija RIA Novosti.

Kinesko-brazilski predlog, objavljen u maju, poziva na deeskalaciju situacije i obnavljanje direktnog dijaloga bez zahteva od Rusije da povuče svoje snage sa ukrajinske teritorije.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je inicijativu navodeći da služi interesima Moskve.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Podsetimo, Rusija testira borbenu spremnost jedinice opremljene balističkim raketama jars u Tverskoj oblasti severozapadno od Moskve, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Kako je navedeno, u okviru vežbe će se razrađivati zadaci povlačenja mobilnih kopnenih raketnih sistema "Jars" na terenske položaje, prenosi Interfaks.

Jedinica će vežbati premeštanje raketa jars na terenu na udaljenosti do 100 kilometara, koristeći kamuflažu i zaštitu od vazdušnih napada i sabotažnih grupa, naveo je Interfaks, pozivajući se na ministarstvo odbrane.

Izvodiće se, kako se dodaje, i intenzivna manevarska dejstava na borbenim patrolnim pravcima, kao i rešavanje situacije suprotstavljanja raznim sredstvima vazdušnog napada i diverzantsko-izviđačkih grupa.

Ministarstvo odbrane je navelo da je "među glavnim ciljevima vežbe procena stanja i efikasnosti komandovanja, kao i borbeno dežurstvo na komandnim mestima i kontrolnim punktovima formacije i pojedinih jedinica raketnih strateških snaga".

Rakete jars, koje mogu da budu postavljene u silose ili na mobilne lansere, imaju domet do 11.000 kilometara i mogu da lansiraju više nuklearnih bojevih glava.

Rusija je letos sprovela dva kruga vežbi s jedinicama jars, a takođe je održala tri seta vežbi ove godine da bi testirala pripreme za lansiranje taktičkih nuklearnih raketa, koje imaju kraći domet i manju snagu od interkontinentalnih strateških raketa, podseća Rojters.

Rusija je ove godine sprovela niz nuklearnih vežbi koje, prema bezbednosnim analitičarima, služe kao signal Zapadu da ne interveniše u ratu u Ukrajini.

BONUS VIDEO: