UKRAJINA I NEMAČKA POTPISALE SPORAZUM: Učestvuju i ove četiri zemlje, otkriveni detalji


IZVOR: Republika - 20.10.2024 | 00:58


Sporazum predviđa dogovore prema kojima će potpisnice doprineti realizaciji zajedničkih projekata ili finansirati one koji su usmereni na jačanje kapaciteta protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine

Foto: Handout / AFP / Profimedia, Shutterstock
UKRAJINA I NEMAČKA POTPISALE SPORAZUM: Učestvuju i ove četiri zemlje, otkriveni detalji

Ukrajina i Nemačka potpisale su sporazum o hitnim merama za jačanje sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine, objavio je na svom Fejsbuk profilu ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov, preneli su danas ukrajinski mediji.

- Na sastanku ministara odbrane zemalja članica G7, potpisali smo važan sporazum sa Nemačkom o hitnim merama za jačanje sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine - navodi se u objavi Umerova, prenosi agencija Ukrinform.

Prema njegovim rečima, sporazum predviđa dogovore prema kojima će potpisnice doprineti realizaciji zajedničkih projekata ili finansirati one koji su usmereni na jačanje kapaciteta protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

U ovom projektu će pored Nemačke i Ukrajine učestvovati i Belgija, Norveška, Holandija i Danska. Umerov je zahvalio Nemačkoj na inicijativi, kao i svim zemljama učesnicama za njihov snažan doprinos bezbednosti Ukrajine. Ukrajinska agencija je ranije danas prenela da se ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov sastao u Napulju i sa italijanskim ministrom odbrane Gvidom Krozetom.

Podsetimo, najmanje osam osoba ranjeno je u ruskom granatiranju grada Šostke, u Sumskoj oblasti u Ukrajini, objavilo je danas Sumsko regionalno tužilaštvo na Fejsbuku.

- Na osnovu istrage, 19. oktobra oko 00.20 časova, koristeći metode ratovanja zabranjene međunarodnim pravom, okupatori su bacili, prema preliminarnim podacima, tri navođene avionske bombe na centralni deo grada Šostke, u Sumskoj oblasti. U napadu neprijatelja osam osoba je povređeno - navodi se u saopštenju, preneo je Ukrinform.

Ruska avijacija je tokom noći napala vatrogasno-spasilačku jedinicu u Šostki.

Zgrada je delimično uništena, a u trenutku napada osoblje je bilo u skloništu.

Pod rukovodstvom Okružnog tužilaštva Šostke, vodi se pretkrivična istraga o kršenju zakona i običaja ratovanja.

Visoki zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Poliščuk izjavio je danas da bi potencijalni ulazak Ukrajine u NATO u trenutnim uslovima stavio tačku na mogućnost političkog i diplomatskog rešavanja sukoba u Ukrajini i da bi se tim potezom Alijansa direktno umešala u "neprijateljstvo protiv Rusije".

- Stalno upozoravamo na opasnost od ulaska Ukrajine u NATO - naglasio je Poliščuk, prenosi agencija RIA Novosti.

On je to rekao u odgovoru na upit da prokomentariše izjavu mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta da bi prijem Ukrajine u NATO u sadašnjim okolnostima značio početak Trećeg svetskog rata.

Poliščuk je naglasio da bi ulazak Ukrajine u Alijansu doveo do "nekontrolisane eskalacije" što je, kako je ukazao, odgovornost koja bi "u potpunosti pala na zapadne kustose kijevskog režima".

BONUS VIDEO: