VOJNICI KIM DŽONG UNA VEĆ U RUSIJI: Oglasio se CNN, otkrili šta Severnokorejci rade pre odlaska na front


IZVOR: Republika/I.Đ. - 20.10.2024 | 12:19


Na snimku se vidi kako vojnici čekaju u redu da preuzmu svoje uniforme

Foto: Tanjug/AP/Korean Central News Agency
VOJNICI KIM DŽONG UNA VEĆ U RUSIJI: Oglasio se CNN, otkrili šta Severnokorejci rade pre odlaska na front

Severnokorejske trupe se opremaju u Rusiji pre nego što će verovatno biti poslate u borbe u Ukrajini, što se može zaključiti na osnovu snimka na kojem se vidi kako vojnici iz Severne Koreje dobijaju uniforme i opremu na poligonu na krajnjem istoku Rusije, objavio je CNN.

Video-snimak severnokorejskih trupa, na kojem se vidi kako vojnici preuzimaju uniforme i opremu, poslala je američkoj televizijskoj mreži ukrajinska vladina organizacija pod nazivom Ukrajinski centar za stratešku komunikaciju i bezbednost informacija.

Na snimku se vidi kako vojnici čekaju u redu da preuzmu svoje uniforme.

CNN navodi da je takođe dobio kopiju obrasca koji je podeljen vojnicima iz Severne Koreje nakon što su došli u Rusiju, uključujući veličine uniformi i cipela.

U kopiji upitnika zaglavlje obrasca je napisano na ruskom, dok su različite opcije veličina napisane na korejskom.

Na drugom video-snimku na društvenim mrežama vide se vojnici kako stižu na poligon Sergejevka u blizini rusko-kineske granice.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje saopštila je ranije da je 1.500 severnokorejskih vojnika poslato na vojnu obuku u Rusiju nakon koje će biti raspoređeni u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je na samitu NATO-a ove sedmice da su "hiljade" severnokorejskih vojnika na putu ka Rusiji.

Zelenski je rekao da se na, osnovu obaveštajnih podataka koje je dobio, 10.000 severnokorejskih vojnika priprema da bude raspoređeno u Ukrajini na strani Rusije.

Južnokorejski mediji su ranije javili da će Severna Koreja poslati ukupno 12.000 vojnika da se bore u Ukrajini.

Severna Koreja ima jednu od najvećih armija na svetu sa 1,2 miliona vojnika, ali mnogim njenim trupama nedostaje borbeno iskustvo, navodi CNN.

Moskva i Pjongjang negiraju tvrdnje SAD-a da Severna Koreja šalje oružje Rusiji.