PUTINE, SAMO RECI, LETEĆEMO KAO MECI! Kim šalje svoje elitne trupe da ratuju u Ukrajini?! Zelenski pozeleneo od straha


IZVOR: Republika/M.S. - 21.10.2024 | 19:45


10.000 vojnika čeka naredbu!

Foto: Tanjug/AP
PUTINE, SAMO RECI, LETEĆEMO KAO MECI! Kim šalje svoje elitne trupe da ratuju u Ukrajini?! Zelenski pozeleneo od straha

Ukrajina upozorava na rizik od eskalacije sukoba zbog dolaska severnokorejskih vojnika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izneo je upozorenje o ozbiljnom riziku od eskalacije sukoba, ističući da postoji mogućnost da hiljade elitnih severnokorejskih vojnika pruže pomoć ruskim trupama na bojnom polju. Prema informacijama koje je izneo šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov, oko 10.000 severnokorejskih vojnika je spremno da se pridruži ruskoj vojsci. Takođe, prema Nacionalnoj obaveštajnoj službi Južne Koreje (NIS), severnokorejskim vojnicima su izdate ruske vojne uniforme, oružje i lažne lične karte, a očekuje se njihovo raspoređivanje u Ukrajinu nakon završetka obuke i adaptacije. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiga istakao je da prisustvo severnokorejskih vojnika predstavlja "veliku pretnju za dalju eskalaciju".

Severnokorejske specijalne snage na istočnom frontu

S obzirom na dolazak severnokorejskih vojnika u ruske baze na krajnjem istoku zemlje, postavlja se pitanje kakvu će ulogu severnokorejske specijalne snage imati na istočnom frontu Ukrajine. Iako su Severne Koreje specijalne snage (SOF) među najtajnovitijima te vrste, vrlo malo se zna o njihovim operacijama. Prema analitičaru Maksvelu Goldštajnu, SOF su visoko obučene trupe opremljene najboljom dostupnom opremom za opasne, ali kritične misije. Zanimljivo je da je procenjena veličina SOF-a, koja je oko 200.000 ljudi, prilično neobična u poređenju sa međunarodnim standardima, gde vodeće specijalne službe imaju znatno manji broj aktivnih pripadnika.

Neizvesnost oko uloge severnokorejskih vojnika

Iako su severnokorejske specijalne snage poznate po svojoj lojalnosti i visokom nivou obuke, ostaje nejasno tačno kakvu će ulogu imati na istočnom frontu Ukrajine, posebno s obzirom na to da je sukob postao rat na iscrpljivanje, a to nije tipičan teren za tajne misije kakve obično sprovode specijalne snage.

Ukrajinski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog dolaska severnokorejskih vojnika, ističući da njihovo prisustvo predstavlja ozbiljan rizik od dalje eskalacije sukoba. Situacija na terenu ostaje napeta, a uloga severnokorejskih specijalnih snaga u ovom sukobu ostaje predmet pažnje međunarodne javnosti