LIBANU PRETI GRAĐANSKI RAT! Stiglo dramatično upozorenje sa Zapada: "Zemlja će propasti više nego što već jeste"


IZVOR: Republika/N.M. - 22.10.2024 | 00:18


Osim humanitarnih pitanja, međunarodna konferencija o Libanu zakazana za četvrtak u Parizu ima za cilj da libanskoj vojsci pruži sredstva da "osigura suverenitet Libana"

Foto: Profimedia
LIBANU PRETI GRAĐANSKI RAT! Stiglo dramatično upozorenje sa Zapada: "Zemlja će propasti više nego što već jeste"

Francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni izjavio je danas da je prekid vatre u Libanu neophodan za kolektivnu bezbednost, upozoravajući na kolaps zemlje i rizik od neposrednog građanskog rata.

- Naš stav, u ovom trenutku, uglavnom se zasniva na strahu... od neminovnog građanskog rata u Libanu - rekao je Lekorni za televiziju LCI, preneo je Figaro.

On je pomenuo stanovništvo koje je raseljeno, međuversku dinamiku koja je veoma jaka i čak slabljenje Hezbolaha što je, kako je naveo, dobra vest.

- Ali možete videti da Liban može potpuno da propadne čak i više nego što već jeste - dodao je on.

Osim humanitarnih pitanja, međunarodna konferencija o Libanu zakazana za četvrtak u Parizu ima za cilj da libanskoj vojsci pruži sredstva da "osigura suverenitet Libana", posebno južno od reke Litani odakle Hezbolah ne može da pobegne uprkos naredbi Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1701.

Libanski premijer Nadžib Mikati je nagovestio da namerava da zatraži "bezbednosnu pomoć" u vezi sa "svim što se tiče vojske i unutrašnjih bezbednosnih snaga" tokom ove konferencije.

Što se tiče mirovnih snaga Privremenih snaga Ujedinjenih nacija (UNIFIL), Lekorni je izrazio žaljenje što izraelska vojske ne preduzima uvek bezbednosne mere tokom svojih operacija.

Francuski ministar odbrane je kazao da sled taktičkih pobeda kroz neutralizaciju određenog broja terorista ne nudi očigledne i automatske sigurnosne izglede za Izrael u srednjoročnom i dugoročnom periodu i da je to izvesnost.

BONUS VIDEO: