SIRSKI OTVORENO NAPAO PUTINA! "Nije tačno da ste nas opkolili, Kursk je naš"


IZVOR: Republika/M.S. - 25.10.2024 | 16:22


Ko je u pravu?

Foto: Tanjug/AP
SIRSKI OTVORENO NAPAO PUTINA! "Nije tačno da ste nas opkolili, Kursk je naš"

Ukrajinske trupe odbacuju Putinove tvrdnje o opkoljavanju u Kurskoj oblasti

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, Oleksandar Sirski, reagovao je na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina o navodnom opkoljavanju ukrajinskih trupa u Kurskoj oblasti. Sirski je istakao da Putinova izjava predstavlja dezinformaciju i da ne odražava stvarnu situaciju na terenu. On je naglasio da su ukrajinske trupe aktivne na Kurskom pravcu, te da kontinuirano uništavaju borbeni potencijal ruskih snaga već treći mesec za redom.

Sirski je objavio da su ruske trupe pretrpele značajne gubitke, navodeći konkretne brojke koje uključuju ljudstvo, vojnu opremu i naoružanje. Takođe, istakao je hrabrost i izdržljivost ukrajinskih vojnika na frontu, zahvaljujući kojima su održane definisane granice i nanesene značajne štete protivničkim snagama.

Zelenski: Ukrajinske trupe drže definisane granice u regionu Kursk

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, podržao je izjavu glavnokomandujućeg Sirskog, ističući da Oružane snage Ukrajine uspešno drže definisane granice u regionu Kursk, uprkos pokušajima Rusije da potisne ukrajinske pozicije.

Putinove tvrdnje o gubicima Oružanih snaga Ukrajine

U suprotnosti sa izjavama ukrajinskih zvaničnika, ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da su Oružane snage Ukrajine izgubile stabilnu kontrolu nad opkoljenim jedinicama u Kurskoj oblasti. Putin je izneo ove tvrdnje u intervjuu na kanalu "Rusija-1", navodeći da je ukrajinska vojska pokušala da deblokira opkoljavanje svojih jedinica, ali da su već izgubile stabilnu kontrolu nad njima.

Ruski lider je takođe prethodno izjavio da je oko 2.000 ukrajinskih vojnika opkoljeno u Kurskoj oblasti, što je izazvalo kontraverze između ruskih i ukrajinskih izvora informacija.

Ukrajinski napad na Rusiju u regionu Kurska

Ukrajinska vojska je, prema izveštajima, pokrenula iznenadni napad na Rusiju 6. avgusta u regionu Kurska, tokom kojeg je preuzela kontrolu nad delom ove oblasti. Ovaj događaj je dodatno učvrstio napetosti između dve zemlje, dok se različite verzije događaja prepliću u medijskim izveštajima i političkim izjavama.