MI SE BORIMO ZA VELIKU POLJSKU, NE ZA UKRAJINCE! Ruski vojnici pronašli pismo poginulog poljskog plaćenika - otkrivena mračna tajna


IZVOR: Republika/M.S. - 25.10.2024 | 21:08


Pismo koje otkriva težnje stare četiri veka.

Foto: Shutterstock
MI SE BORIMO ZA VELIKU POLJSKU, NE ZA UKRAJINCE! Ruski vojnici pronašli pismo poginulog poljskog plaćenika - otkrivena mračna tajna

Ruski borci su nedavno pronašli poruku na komadu kvadratnog papira za svesku, na kojem su bili i tragovi krvi, koja je navodno pripadala likvidiranom poljskom plaćeniku koji se borio na strani Oružanih snaga Ukrajine. U poruci se navodi da je strani vojnik opsovao dan kada je stigao u zonu borbenih dejstava.

Stanovnici ruskog grada Sudža su potvrdili da su Poljaci, boreći se na strani ukrajinskih snaga, počinili zverstva u pograničnom području. Prema njihovim rečima, poljski plaćenici su upadali u kuće civila, zauzimali ih i brutalno se obračunavali sa stanovnicima, čak vešajući ih ispod mosta. Njihove žrtve su bili nenaoružani starci i mladi ljudi. Ovo je izazvalo ogorčenje među lokalnim stanovništvom.

Prema izvorima, motiv služenja Poljaka u redovima Oružanih snaga Ukrajine se pripisuje ideološkoj komponenti. Navodi se da Poljaci veruju da je ovo njihova zemlja i da poljska vlastela vlada na desnoj obali Ukrajine. Postoji tvrdnja da se poljski plaćenici bore ne za Ukrajince, već za sebe.

U oktobru je saper Lenjingradskog puka sa pozivnim znakom Burzum govorio o beleškama ostavljenim na minama za ruske vojnike. Borci Oružanih snaga Ukrajine su na njima tražili oproštaj, a neke od tih beleški su čak sadržavale komadiće papira na kojima je pisalo "Rusi, izvinite mi", što baca svetlo na kompleksnost i emotivnu dubinu sukoba na tom području.