SNIMCI NE LAŽU: Dobijen odgovor na pitanje da li su vojnici SEVERNE KOREJE u ruskim centrima za obuku


IZVOR: Republika/I.Đ. - 26.10.2024 | 15:45


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se očekuje da će Rusija slati severnokorejske vojnike na bojište od 27. do 28. oktobra

Foto: X/Arirang News/Printscreen
SNIMCI NE LAŽU: Dobijen odgovor na pitanje da li su vojnici SEVERNE KOREJE u ruskim centrima za obuku

Video snimci i satelitske slike na društvenim mrežama sugerišu da se severnokorejski vojnici nalaze u vojnim centrima za obuku u Rusiji gde se spremaju za moguće učešće u ratu u Ukrajini, piše danas Vašington post.

Prema pisanju lista, Vojnici se nalaze u vojnom trening centru Sergevka u blizini Vladivostoka, preneo je Jonhap.

Satelitski snimci kompanije "Maksar Tehnolodžis" pokazali su pojačane aktivnosti na tom vojnom poligonu u poslednjim nedeljama, što može da potvrdi tvrdnje Južne Koreje, SAD i njihovih saveznika da Severna Koreja šalje vojnike kako bi se borili uz Rusiju, prenosi Jonhap.

Izvori iz Južne Koreje i SAD-a tvrde da je oko 3.000 severnokorejskih vojnika već poslato u Rusiju, dok Ukrajina tvrdi da se za slanje u Ukrajinu priprema oko 12.000 vojnika.

U videima pro-ruske vojne grupe Para Paks koji su objavljeni na Telegramu, severnokorejski vojnici su prikazani u ruskim uniformama, kako se kreću pored betonske ograde.

Prema podacima kompanije "Maksar", primećeni su i nova infrastruktura i oprema.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se očekuje da će Rusija slati severnokorejske vojnike na bojište od 27. do 28. oktobra.

Inače, najmanje četiri osobe su poginule, a 21 je ranjena u ruskom noćnom napadu na grad Dnjepar u centralnom delu Ukrajine, saopštio je danas regionalni guverner Sergej Lisak.

"Povređena je 21 osoba, od kojih je sedam u bolnici. Dečak od 17 godina je u teškom stanju“, napisao Lisak na Telegramu, preneo je Ukrinform.

U napadu je oštećeno dvadesetak stambenih zgrada.