IZRAELSKA VOJSKA USMRTILA DVA IRANSKA VOJNIKA! Sprema se osveta u kojoj neće biti milosti


IZVOR: Republika/M.S. - 26.10.2024 | 16:18


Likvidirani visoki vojni činovnici.

Foto: Tanjug/AP
IZRAELSKA VOJSKA USMRTILA DVA IRANSKA VOJNIKA! Sprema se osveta u kojoj neće biti milosti

Izraelski vazdušni udar na iranske vojne lokacije rezultirao je smrću dva iranska vojna oficira, kako je saopšteno u saopštenju iranske vojske. Oficiri su identifikovani kao pukovnik Hamzeh Jahandideh i stariji poručnik Mohammad Mahdi Shahrokhifara. U saopštenju nije precizirano tačno gde su oficiri ubijeni. Važno je napomenuti da izraelski odgovor na iranski napad ranije ovog meseca nije izgledao da je ciljao najosetljivije naftne i nuklearne lokacije u zemlji nakon hitnih poziva saveznika i suseda za uzdržanost.

Izvori bliski iranskim vlastima ističu da Iran neće ostati pasivan pred onim što su nazvali agresijom, i upozoravaju na proporcionalni odgovor na sve izraelske akcije. Ovo ukazuje na povećanu napetost u regionu, sa Iranom koji signalizira svoju spremnost da uzvrati na bilo koju dalju izraelsku agresiju.

Sa druge strane, brojne svetske sile, uključujući Sjedinjene Američke Države, pozvale su Iran da pokaže uzdržanost u svom odgovoru. Ovo ističe međunarodnu zabrinutost zbog potencijalnog eskalacije neprijateljstava između Irana i Izraela, i napore da se spreči dalje destabilizacija u regionu.

Nedavni događaji ističu delikatnu ravnotežu moći i kompleksne geopolitičke dinamike na Bliskom istoku, gde svaka vojna akcija može imati dalekosežne posledice. Situacija ostaje visoko nestabilna, i međunarodna zajednica pažljivo prati razvijajuću situaciju u regionu.