RAT U UKRAJINI POSTAJE TREĆI SVETSKI RAT! Ove zemlje se otvoreno umešale u sukob - sledi domino efekat


IZVOR: Republika/M.S. - 26.10.2024 | 18:12


Na tankom ledu...

Foto: Shutterstock
RAT U UKRAJINI POSTAJE TREĆI SVETSKI RAT! Ove zemlje se otvoreno umešale u sukob - sledi domino efekat

Između 8. i 13. oktobra, sedam brodova iz ruske Pacifičke flote isplovilo je iz severnokorejskih luka Čongjin, Hamhunga i Musudana prema Vladivostoku u Rusiji. Na tim brodovima se nalazilo 1.500 specijalnih jedinica Severne Koreje, što predstavlja prethodnicu početne snage od potencijalno 11.000 severnokorejskih vojnika koji bi trebalo da ojačaju ruske snage u Ukrajini. Ovaj potez je najnoviji i najalarmantniji podsetnik da ovaj rat nije samo između Rusije i Ukrajine.

Severna Koreja je prodala artiljerijsku municiju, balističke rakete KN-23 i antitenkovska vozila Rusiji, što ukazuje na njihovu industrijsku podršku ruskom ratnom naporu. Slanjem vojnika, Pjongjang javno pokazuje ono što je ranije bilo uglavnom tajno, čime pomaže u rešavanju problema Rusije tokom rata: sve veći nedostatak ljudstva. Ruska vojska gubi više od hiljadu ljudi dnevno, dok Kremlj uspeva da regrutuje oko 30.000 novih vojnika mesečno, ali to rezultira stalnim deficitom vojnika.

Iako je moguće da će 11.000 severnokorejskih vojnika pružiti podršku ruskoj vojsci, verovatnije je da će u početku igrati podršku iza linija. Međutim, postoji zabrinjavajuća mogućnost da bi još mnogo više Severnih Korejaca moglo da stigne, što preti da uvuče i Južnu Koreju u sukob.

Južna Koreja već podržava Ukrajinu humanitarnom pomoći i navodno je prodala artiljerijske granate Sjedinjenim Američkim Državama za dalje prebacivanje u Ukrajinu. Na hitnom sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost, visoki južnokorejski zvaničnici opisali su severnokorejsku podršku ruskom ratnom naporu kao „ozbiljnu pretnju po bezbednost“ i obećali da će pojačati svoje angažovanje u Ukrajini kao odgovor.

Ukrajinska vojska nedavno je formirala 14 novih brigada, ali usporavanje strane pomoći znači da mnoge od tih brigada nemaju teško naoružanje. Možda će podrška Južne Koreje zatvoriti taj jaz, ali Kijev ne bi trebalo da organizuje svoju strategiju oko stvarnosti da Južna Koreja shvata implikacije sve globalnijeg rata bolje nego NATO zemlje.