UNIŠTIĆEMO IRAN BUDE LI ODGOVORIO NA IZRAELSKI NAPAD! SAD nikad direktnije podržale Izrael


IZVOR: Republika/M.S. - 26.10.2024 | 19:02


Licemerno.

Foto: X/Prime Minister of Israel/Printscreen
UNIŠTIĆEMO IRAN BUDE LI ODGOVORIO NA IZRAELSKI NAPAD! SAD nikad direktnije podržale Izrael

Sjedinjene Američke Države su, prema izvorima, "spremne" da reaguju ukoliko Iran odgovori na izraelsko osvetničko bombardovanje, a jedan izvor je upozorio na potencijalne "posledice" ukoliko Teheran bude delovao.

 - Ako Iran reaguje - Sjedinjene Američke Države će biti spremne i biće posledica - rekao je jedan američki izvor za KANN News. "Međutim, ne želimo da se ovo desi, ovo bi trebalo da bude krajna tačka za direktnu razmenu vatre između Izraela i Irana."

Izrael je izveo udare protiv Irana rano u subotu, koji su rezultirali smrću najmanje dva vojnika i pogodili strateške vojne mete, uključujući proizvodne i lansirne centre dronova i balističkih raketa, kao i sisteme protivvazdušne odbrane. Udari su bili odmazda za direktni napad Irana na Izrael 1. oktobra. Nešto posle napada, Teheran je obećao da će odgovoriti "proporcionalnom reakcijom."

Izrael je obavestio SAD pre udara, ali Vašington nije bio uključen u operaciju, rekao je jedan američki zvaničnik za Reuters. "Kao što su Izraelci naveli, njihov odgovor je bio akt samoodbrane i specifično su izbegli naseljena područja i fokusirali se isključivo na vojne mete, za razliku od napada Irana na Izrael koji je ciljao najnaseljeniji grad Izraela", rekao je visoki zvaničnik američke vlade. "Sjedinjene Američke Države nisu učestvovale u ovoj operaciji. Naš cilj je ubrzati diplomatiju i smanjiti tenzije na Bliskom istoku. Apelujemo na Iran da prekine svoje napade na Izrael kako bi ovaj ciklus borbe mogao da se završi bez daljeg eskaliranja."

Zvaničnik iz Bidenove administracije ponovio je da su Sjedinjene Američke Države "potpuno spremne" da podrže Izrael u slučaju iranskog odgovora. Uz informacije agencije Post wires