HEZBOLAH ISPALIO 80 RAKETA NA SEVER IZRAELA! Osveta je počela


IZVOR: Republika/M.S. - 26.10.2024 | 19:32


Čeka se Iran.

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock
HEZBOLAH ISPALIO 80 RAKETA NA SEVER IZRAELA! Osveta je počela

Izraelska vojska je saopštila da je Hezbolah ispalio oko 80 raketa na sever Izraela i da je oborila četiri drona koji su lansirani iz Libana. Ovo predstavlja značajan akt agresije koji je izazvao napetost i zabrinutost u regionu.

Izrael je u subotu pokrenuo vazdušne napade na vojne lokacije u Iranu, ciljajući objekte koji se koriste za proizvodnju projektila ispaljenih na Izrael ranije ovog meseca, kao i lokacije raketa zemlja-vazduh. Ovi napadi mogu značajno uticati na odnose Izraela i Irana, i povećati rizik od sveopšteg rata u regionu.

Napetost se dodatno povećava u vreme rastućeg nasilja širom Bliskog istoka, gde su militantne grupe koje podržava Iran već u ratu sa Izraelom. Hamas u Gazi i Hezbolah u Libanu predstavljaju značajne pretnje, a situacija bi mogla da dovede do eskalacije sukoba na već nestabilnom području.

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da je ukupan broj žrtava u protekloj godini preko 2.600 ubijenih i 12.200 ranjenih. Borbe u Libanu proterale su 1,2 miliona ljudi iz svojih domova, uključujući više od 400.000 dece, prema Dečjoj agenciji Ujedinjenih nacija. Ovi podaci jasno ukazuju na humanitarnu krizu koja se odvija u Libanu usled sukoba i nasilja.

Izraelski udari su ubili veći deo najvišeg rukovodstva Hezbolaha otkako su se borbe pojačale u septembru. Ovo predstavlja značajan udarac za Hezbolah i mogao bi imati dalekosežne posledice na njihovu sposobnost za vođenje daljih akcija protiv Izraela.