RUSI PREGAZILI NAJJAČE UKRAJINSKO UPORIŠTE! Pao grad koji je ključan segment UKRAJINSKE ODBRANE


IZVOR: Republika/M.S. - 27.10.2024 | 08:27


Pucaju po šavovima.

Foto: Ap photo
RUSI PREGAZILI NAJJAČE UKRAJINSKO UPORIŠTE! Pao grad koji je ključan segment UKRAJINSKE ODBRANE

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je da su jedinice grupe Vostok uspele da uspostave punu kontrolu nad Ugledarom, strateški značajnim mestom koje omogućava ruskim trupama operativnu i vizuelnu kontrolu nad logističkim pravcima prema Kurahovu. Denis Pušilin ističe da zauzimanje Ugledara pruža prednost u blokiranju neprijateljskih snabdevanja i omogućava dalji pritisak na ukrajinske pozicije u Kurahovu.

Grad Kurahovo ima značajan operativni i strateški značaj. Njegovim zauzimanjem otvara se mogućnost da se ukrajinske trupe stave pod pritisak na više frontova. S obzirom na trenutne uslove, ruske snage na Kurahovskom pravcu ostvaruju značajne strateške prednosti, a stanje ukrajinskih odbrambenih linija postaje sve kritičnije. Zelenski je poručio Zapadu da reči nisu dovoljne i da zahteva ono što se graniči sa nemogućim.

Prodor ruskih trupa prema Kurahovu predstavlja pretnju za ukrajinske položaje severno od grada. Dalji uspeh u napredovanju omogućava strateško širenje ka selima Bogatir i Velika Novoselka, što bi moglo dodatno destabilizovati ukrajinske linije u regionu. Ovo bi moglo dovesti do taktički neodrživih pozicija ukrajinskih trupa, što bi dodatno otežalo njihovo pregrupisanje i eventualno povlačenje. Merkuris ističe da bi uspeh ruskih trupa u ovoj oblasti mogao imati dalekosežne posledice po ukrajinsku vojsku.

Nedostatak resursa direktno utiče na spremnost i moral ukrajinskih snaga, što ih čini sve ranjivijim u ovoj situaciji. Kontrola nad ključnim logističkim pravcima prema Kurahovu i moguće dalje napredovanje ruskih trupa predstavljaju ozbiljnu pretnju za ukrajinsku vojsku.