"NE RAZUMEJU ONI IRAN, NATERAĆEMO IH DA SHVATE": Oglasio se Ajatolah prvi put nakon izraelskog napada


IZVOR: Republika/M.S. - 27.10.2024 | 10:07


Njegova poruka je iznenadila mnoge.

Foto: Tanjug/Office of the Iranian Supreme Leader via AP
"NE RAZUMEJU ONI IRAN, NATERAĆEMO IH DA SHVATE": Oglasio se Ajatolah prvi put nakon izraelskog napada

Vrhovni vođa Irana, Ajatolah Ali Homeini, prvi put je javno komentarisao nedavne izraelske vazdušne udare na Iran. Tokom sastanka sa porodicama četiri člana oružanih snaga koji su poginuli u napadu, Homeini je izjavio da izraelski napad proteklog vikenda "ne bi trebalo umanjiti niti preuveličavati", mada nije pozvao na osvetu. Njegove izjave prenela je iranska novinska agencija IRNA.

Homeini je opisao napade kao "zlonamerne" i naglasio da se mora zaustaviti izračunata greška cionističkog režima. Izrazio je mišljenje da Izrael ne razume Iran, njegovu omladinu i narod, te da još uvek nije u potpunosti shvatio snagu, sposobnosti, inicijativu i volju iranskog naroda. Ovo ističe napetost između Irana i Izraela i trajni sukob u regionu.

Vrhovni vođa je takođe umanjio uticaj izraelskih vazdušnih udara, izjavivši da bi bilo pogrešno reći da se ništa nije desilo i da to nije važno. Optužio je Izrael za pokušaj preuveličavanja efekata vazdušnih udara, što ukazuje na osećaj otpora pred napadima.

Ove izjave Ajatolaha Homeinija pružaju uvid u perspektivu Irana o nedavnim izraelskim akcijama i ističu eskalaciju tenzija između ove dve nacije.

Podsećmo, izraelsko ratno vazduhoplovstvo izvršilo je ciljani napad na komandu Hamasa smeštenu u zgradi nekadašnje škole u Pojasu Gaze. Iako je IDF tvrdio da je vazdušni udar bio "precizan" i sproveden na osnovu obaveštajnih podataka, napad je rezultirao pogibijom četiri iranska vojnika, što je dovelo do optužbi Irana za saučesništvo Sjedinjenih Američkih Država u ovom incidentu.

Iran je reagovao na ovaj napad zahtevajući hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, tvrdeći da je Izrael time počinio ozbiljno kršenje međunarodnog prava. Iran je zatražio da se "ovaj zločinački režim" privede pravdi, ističući ozbiljnost situacije i tražeći reakciju SB UN.