IZRAEL POGODIO PRAVO U AHILOVU PETU IRANA! Stručnjak tvrdi: "Ovo bi moglo znatno da oslabi Teheran" (FOTO/VIDEO)


IZVOR: Republika/M.S. - 27.10.2024 | 10:27


Iranci oklevaju sa odgovorom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed
IZRAEL POGODIO PRAVO U AHILOVU PETU IRANA! Stručnjak tvrdi: "Ovo bi moglo znatno da oslabi Teheran" (FOTO/VIDEO)

Izraelski vazdušni udari izvršeni u subotu pogodili su zgradu koja je bila deo deaktiviranog iranskog programa za razvoj nuklearnog oružja, kao i postrojenje korišćeno za mešanje čvrstog goriva za rakete. Komercijalni satelitski snimci koje su analizirali stručnjaci potvrđuju da su izraelski projektili pogodili zgrade u Parčinu i Khojiru, što predstavlja značajan udarac za iransku vojnu industriju.

Dejvid Olbrajt, bivši inspektor Ujedinjenih nacija za oružje, i Deker Evelet, analitičar u CNA, ekspertskoj organizaciji iz Vašingtona, ističu da su izraelski udari mogli značajno da oslabe sposobnost Irana da masovno proizvodi rakete. Ova analiza ukazuje na ozbiljne posledice izraelskih napada na iranske vojne objekte.

Izraelska vojska je izvršila vazdušne udare u tri talasa kao odgovor na iranski napad na Izrael 1. oktobra, kada je iz Irana lansirano više od 200 balističkih raketa. Izraelski udari su pogodili fabrike za izradu raketa i druge lokacije blizu Teherana i u zapadnom Iranu, demonstrirajući odlučnost Izraela da odgovori na pretnje svojoj nacionalnoj bezbednosti.

Iranska vojska je saopštila da su izraelski borbeni avioni koristili "veoma lake bojeve glave" za napad na radarske sisteme na granici u provincijama Ilam, Huzestan i oko Teherana. Ovo ukazuje na složenost i intenzitet vojnih dejstava između Izraela i Irana, kao i na ozbiljnost situacije u regionu Bliskog istoka.

Ovi događaji dodatno komplikuju već napetu situaciju u regionu, a reakcije međunarodne zajednice se očekuju u narednim danima.