SEVERNA KOREJA POSLALA JE 10.000 VOJNIKA U KURSK Pentagon potvrdio javnu tajnu


IZVOR: Republika/M.S. - 28.10.2024 | 19:35


Mark Rute se hitno oglasio.

Foto: Tanjug/AP Photo, File/Ng Han Guan
SEVERNA KOREJA POSLALA JE 10.000 VOJNIKA U KURSK Pentagon potvrdio javnu tajnu

Pentagon je danas saopštio da je Severna Koreja poslala oko 10.000 vojnika u Rusiju kako bi se obučavali za borbu u Ukrajini u narednih nekoliko sedmica. Portparol Pentagona Sabrina Sing istakla je da neće biti ograničenja za upotrebu američkog oružja protiv severnokorejskih snaga. Prema njenim rečima, pojedine severnokorejske trupe već su se približile Ukrajini i kreću ka pograničnom ruskom regionu Kursk, gde se Rusija bori da odbije ukrajinski upad.

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute izjavio je da se severnokorejske vojne jedinice već nalaze u regionu Kursk, što predstavlja "značajnu eskalaciju" umešanosti Pjongjanga u sukob u Ukrajini. Rute je naglasio da je ovo "opasno širenje ruskog rata" i izrazio zabrinutost zbog situacije.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin i državni sekretar Entoni Blinken planiraju sastanak sa južnokorejskim kolegama kako bi razgovarali o situaciji. Portparol Pentagona Sabrina Sing najavila je da će se Ostin i južnokorejski ministar odbrane Kim Jong-hjun baviti pitanjem razmeštanja severnokorejskih vojnika u Ukrajini tokom njihovog susreta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je na samitu NATO u oktobru da su "hiljade" severnokorejskih vojnika na putu ka Rusiji, pozivajući se na obaveštajne podatke. Prema njegovim rečima, 10.000 severnokorejskih vojnika priprema se da bude raspoređeno u Ukrajini na strani Rusije.

Južnokorejski mediji su prethodno izvestili da će Severna Koreja poslati ukupno 12.000 vojnika da se bore u Ukrajini, što dodatno ukazuje na značajan vojni angažman ove zemlje u regionu.