VELIKA POBEDA RUSKIH SNAGA! OPŠTE SLAVLJE! Ušli su u OVAJ ukrajinski grad, linija fronta je RAZBIJENA! (MAPA)


IZVOR: Republika - 02.06.2024 | 13:03


Još uvek se vode velike borbe oko ključnih strateških uporišta ukrajinskih snaga

Foto: Tanjug/AP
VELIKA POBEDA RUSKIH SNAGA! OPŠTE SLAVLJE! Ušli su u OVAJ ukrajinski grad, linija fronta je RAZBIJENA! (MAPA)

Ruske trupe su zauzele naselje Umansko u Donjeckoj oblasti, što je deo serije uspešnih akcija grupa trupa "Centar".

Ovo naselje se nalazi zapadno od Avdijevke, a njegovo zauzimanje omogućiće pristup prirodnoj vodenoj barijeri - Karlovskom rezervoaru.

U rejonu sela Novgorodskoe, Evgenovka, Rozovka i Novoselovka Pervaja, ruske trupe su porazile formacije 23., 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, kao i 109. brigade tehničke odbrane, odbivši pet kontranapada jurišnicima 47., 110. mehanizovane i 68. jurišne brigade.

 

 

Kijev pretrpeo značajne gubitke

U borbama za ovo područje, Kijev je pretrpeo značajne gubitke, uključujući više od 360 vojnika, dva vozila, pet haubica: američku M777, Mstu-B i tri D-30, kao i dva protivoklopna topa MT-1 2 Rapier.

Nastavak vojnih operacija Rusije

Umansko je postalo treće naselje nad kojim su ruske trupe preuzele kontrolu poslednjih dana, a Ministarstvo odbrane je izvestilo da su borci grupe "Centar" oslobodili i Netajlovo u DNR, dok je grupa "Zapad" preuzela kontrolu nad Ivanovkom u oblasti Harkov.

Načelnik vojnog resora Andrej Belousov izjavio je da je samo u maju oslobođeno ukupno 28 naselja, a od početka godine pod kontrolu ruske vojske prešlo je 880 kvadratnih kilometara teritorije.

Ove akcije jasno ukazuju na kontinuirane napore ruskih trupa u osvajanju teritorija u okviru Donjecke oblasti.