RAJAN VESLI RAUT I ZVANIČNO OPTUŽEN: Atentator na Trampa odgovaraće po tri federalne optužbe


IZVOR: Republika - 25.09.2024 | 13:12


Rautov krivični slučaj je ustupljen okružnom sudiji, Ejlin Kenon, koja je u julu ove godine odbacila slučaj Donalda Trampa zbog posedovanja poverljivih dokumenata.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, Facebook
RAJAN VESLI RAUT I ZVANIČNO OPTUŽEN: Atentator na Trampa odgovaraće po tri federalne optužbe

Federalni tužioci zvanično su optužili Rajana Veslija Rauta za pokušaj ubistva bivšeg američkog predsednika, Donalda Trampa. On je takođe optužen za posedovanje vatrenog oružja u svrhu izvršenja nasilnog zločina i napad na saveznog službenika, piše ABC News.

Raut (58) je prethodno optužen na federalnom sudu Floride po dve dodatne tačke za posedovanje vatrenog oružja, budući da je već osuđivan, kao i za posedovanje oružja sa izbrisanim serijskim brojem.

Kako napominje Asošiejted pres, osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa mogao bi da se suoči sa kaznom do doživotnog zatvora.

Rautov krivični slučaj je ustupljen okružnom sudiji, Ejlin Kenon, koja je u julu ove godine odbacila slučaj Donalda Trampa zbog posedovanja poverljivih dokumenata.

Podsetimo, agent Tajne službe lociran u blizini golf kluba na Floridi, gde se u tom trenutku nalazio Donald Tramp, primetio je 15. septembra u žbunju cev puške, nakon čega je otvorena vatra u tom pravcu. Osumnjičeni je istrčao iz žbunja i pokušao da pobegne automobilom, ali je priveden. Kasnije se saznalo da je uhapšeni Rajan Vesli Raut.

 

 

Kako saznaju američki mediji, Raut je aktivno kritikovao Trampa i više puta je izražavao podršku Ukrajini. Raut je 2002. godine, kako sledi iz sudske baze podataka, proglašen krivim za posedovanje mitraljeza, koji se smatra oružjem za masovno uništenje. Raut je, takođe, osuđen za nošenje skrivenog oružja, posedovanje ukradene imovine i bekstvo.

Kako su pre dva dana preneli američki mediji, Raut je ostavio belešku u kojoj je pisalo da namerava da ubije bivšeg predsednika Amerike.

U svom automobilu je držao rukom pisanu listu datuma i mesta na kojima je Tramp trebalo da se pojavi.

Poruka sa naslovom "Dragi svete" stavljena je u kutiju koja je bačena u kuću neidentifikovane osobe koja je kontaktirala službenike za sprovođenje zakona nakon hapšenja Rauta prošle nedelje.

Kutiju, u kojoj se nalazila i municija, metalna cev i drugi predmeti, osoba nije otvorila sve dok Raut nije priveden. Osoba koja je primila kutiju i kontaktirala policiju nije identifikovana u zapisniku Ministarstva pravde.

- Ovo je bio atentat na Donalda Trampa, ali ja sam vas izneverio. Dao sam sve od sebe. Sada je na vama da završite posao i ponudiću 150.000 dolara onome ko može da završi posao - navodi se u poruci.

Rautov advokat nije odmah odgovorio na zahteve zapadnih medija za komentar.