TRPEZA ZA BADNJE VEČE 3.900 DINARA: Srbi će večerati kod kuće, a evo koliko će ih sve koštati
IZVOR: Dubravka Bošković - 04.01.2024 | 16:26
Badnje veče i Božić su za par dana, a ekipa Srpskog telegrafa i portala Republika.rs proveravala je kakva atmosfera vlada na beogradskim pijacama.
Posna trpeza za Badnje veče koštaće četvoročlanu porodicu 3.900 dinara, ali da niko ne ostane gladan i da još pretekne za sutradan.
Ekipa Srpskog telegrafa i portala Republika.rs obišla je danas beogradske pijace, razgovarala s prodavcima i njihovim mušterijama i evo šta smo sve videli i saznali.
Kako polako izlazimo iz novogodišnje euforije i ulazimo u onu radosniju - božićnu, ne možemo, a da ne primetimo da se enterijer naših ulica menja.
PASULJ I SARMA
Prvo smo potražili badnjake i iznenadili se: cena je ista kao za Božić prošle godine.
- Sve zavisi od veličine badnjaka. Uglavnom, cena ne prelazi 350 dinara, to je cena za ovaj najveći badnjak.
Najjeftiniji je 150 dinara. E sada, na ulici, van pijace, sve je skuplje, tu ćete badnjak platiti možda i 500 dinara - objasnila nam je preljubazna bakica koja prodaje badnjake na Zelenom vencu.
Kada je u pitanju dekorativna pšenica, koja je u poslednjih nekoliko godina posebno zanimljiva mališanima, cena je od 150 do 300 dinara. Opet u zavisnosti od veličine.
Na jednoj od tezgi smo sreli majku i sina koji su upravo pazarili pšenicu, koju je, kako kaže Miloš (5) planirao da gaji na prozoru sobe i nakon Božića.
Što se tice voća i povrća, cene su, kako smo videli, uglavnom slične kao i u godini za nama, a ono što se najviše prodaje su jabuke i bundeve koje domaćice koriste za pripremanje pita.
- Kupujem jabuke za tradicionalnu jabučaru koju pravimo svake godine, a uzeću i malo oraha za baklavu, to unuci vole da jedu - otkrila nam je gospođa Daliborka koju smo zatekli sa dve pune kese potrepština.
Goca (60) sprema pasulj, sarmu i ribu za Badnje veče.
- Ove godine smo se odlučili za pastrmku, jer je cena najpovoljnija, a ta riba je najlakša za pripremanje. Dovoljno je da se riba očisti, uvalja u začine i brašno i kada se ispece bude baš hrskava - otkrila nam je svoj recept ova Beograđanka.
Kada su u pitanju suve šljive, kajsije, smokve i orašasti plodovi prodavci kažu da se oni uzimaju u manjim količinama, te da pretežno služe za dekoraciju božicne trpeze.
Peršun, raštan, blitva i ostali zeleniš i dalje su na popularnim tzv. akcijama pijace, pa tako tri struka peršuna godinama možete dobiti za 100 dinara.
Što se tiče ribarnica, prodavci su nam rekli da se ubedljivo najviše prodaje pastrmka, dok je potražnja za lososom ove godine nešto manja.
- Kupuju se i riblji fileti, štapići, ali i pljeskavice od lignji - rekli su nam iz jedne ribarnice i naglasili da najveću gužvu očekuju danas, s obzirom na to da su Srbi poznati kao kupci u poslednjem trenutku.
Cena ribe je, kažu, 20-30% veća nego prošlog januara.
150-350 DINARA CENA BADNJAKA
CENOVNIK
Dekorativna pšenica 50-350
Jabuke 50-150
Mandarine 150-200
Banane 160-200
Suve šljive 450-500
Suve kajsije350-450
Peršun tri struka za 100
Luk crni i crveni 120-150
Pasulj prebranac 400-500
Krompir 80-100
Lešnik 830-900
Orasi 1.200-1.400
Bademi 100-120
* u dinarima za kilogram
CENA RIBE
Pastrmka - 900
Šaran - 930
Skuša zamrznuta - 450
Skuša sveža -1.190
Oslić - 450-600
Pangazijus - 520
Orada - 1.169
Losos - 2.590
Brancin -1.490
* u dinarima za kilogram
ŠTA SMO SVE STAVILI NA TRPEZU
Trpeza za Badnje veče koju smo za vas izabrali ima sledeće namirnice za četiri osobe (računali smo tako da ima više nego dovoljno za sve i da ostane i za sutradan):
- pasulj 700 dinara
- riba 1.500 dinara
- baklave 1.000 dinara
- tegla zimnice 200 dinara
- suve šljive, kajsije, brusnica... 500 dinara
BONUS VIDEO: