"OVO JE NAJMANJE ŠTO SMO MOGLI DA URADIMO ZA BRAĆU SA KIM": Andrija Jorgić govorom OTVORIO turnir! (FOTO, VIDEO)


IZVOR: Republika/A.K.G. - 27.06.2024 | 20:08


Počasni gost bio je sin Bate Živojinovića, Miljko Živojinović

Foto: Vladimir Lukić
"OVO JE NAJMANJE ŠTO SMO MOGLI DA URADIMO ZA BRAĆU SA KIM": Andrija Jorgić govorom OTVORIO turnir! (FOTO, VIDEO)

- Najmanje što smo mogli da uradimo za našu braću sa Kosova i Metohije bilo je da prošle godine pokrenemo jedan ovakav turnir u znak podrške njima, u znak podrške šahu i da se kroz ovaj vid takmičenja i bolje organizujemo i da šaljemo lepe i jasne poruke.

 

 

Ovim rečima obratio se predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić koji je u saradnji sa Šahovskim klubom "Borba" organizovao Vidovdanski rejting turnir ŠS Beograd, koji će se održati od 27. juna do 30. juna u prostorijama Kafea "Borba".

- Ja se nadam, a u planu je da i oni, Bože zdravlja ove godine, u nedelju 30. juna, održe svoj turnir dole u Zubinom potoku i da vam kažem da ću i ja biti dole sa njima. Svakako, vama želim puno uspeha, da se više družimo i češće viđamo. Prošle godine nas je bilo 35, ove godine nas je 40 i ostavili smo dovoljno prostora da napredujemo. Mi ćemo sutra, pošto je ovo u sklopu obeležavanja prvih 67 godina postojanja Šahovskog saveza Beograda, organizovati svečanu akademiju u sali "Borbe" i drago mi je što se najbolje šahovske borbe održavaju u ovoj zgradi i tako neka ostane, da se mi šahom borimo za bolje sutra - istakao je Andrija.

Takođe, počasni gost bio je sin Bate Živojinovića, Miljko Živojinović koji je istakao da je ovaj događaj na njega ostavio poseban utisak:

- Fasciniran sam, ovo je zapravo jedini sport gde sve generacije mogu ravnopravno da se takmiče. Svestan sam koliko je to važno za mlade ljude da dobiju jednu sigurnost, samopouzdanje, a i za starije ljude da se malo podmlade uz takmičenje sa mladim kategorijama. Nadam se da ćete uživati ova četiri dana, da će turnir uspešno da se okonča u šta ne sumnjam. Želim vam svima puno sreće i fer-pleja. POGLEDAJ GALERIJU

 

Nakon Miljka, reč je imao i ginekolog Vanja Milošević koji je poveo svoju osmogodišnju ćerku na takmičenje.

- Mislim da ništa bolje nismo mogli u susret Vidovdanu nego da organizujemo ovako jednu manifestaciju. Poslednji put kad sam bio na ovako nekom dešavanju bilo je pre 20 i nešto godina. To je bio najveći šahovski turnir u ženskoj kategoriji. Nadam se da će ovakvi turniri da nas ponovo vrate u vreme kada su se u Beogradu organizovali najjači turniri i kada smo bili jedni od vodećih šahovskih nacija. Kao neko ko se baci očuvanjem zdravlja, večito tvrdim da je u zdravom telu zdrav duh, ali u zdravoj glavi, kako šah razvija je imati zdravog čoveka. Posebno mi je drago što vidim puno mladih osoba, i ja sam između ostalog doveo ćerku od osam godina. Neka najbolji pobedi - izjavio je Milošević, nakon čega su Živojinović i on odigrali prvi potez, čime je turnir zvanično počeo.

BONUS VIDEO