DRAMATIČNO! NA OVIM MESTIMA DUNAV U ZABRINJAVAJUĆEM PORASTU! Evo kada se očekuje da premaši nivo redovne odbrane od poplava!


IZVOR: Republika/Š. P. - 19.09.2024 | 15:24


Svi strahuju od novog talasa.

Foto: Republika
DRAMATIČNO! NA OVIM MESTIMA DUNAV U ZABRINJAVAJUĆEM PORASTU! Evo kada se očekuje da premaši nivo redovne odbrane od poplava!

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će nivo Dunava danas i sutra kod Apatina i Bezdana prevazići granicu redovne odbrane od poplave. Takođe, vodostaj Dunava je u većem porastu do Novog Sada, nizvodno u umerenom porastu sa tendencijom većeg porasta narednih dana.

Foto: Republika

 

Štab za vanredne situacije Opštine Apatin naveo je u saopštenju za Tanjug da prati situaciju i za sada se priprema za preduzimanje mera redovne odbrane od poplava u smislu popune materijalnih sredstava, džakova sa peskom, ljudstva i potrebne mehanizacije.

Foto: Printscreen/RHMZ

 

U slučaju daljeg porasta i proglašenja vanrednog stanja aktiviraće se posebne mere utvrđene planom zaštite i spašavanja. Po poslednjim dostupnim podacima RHMZ-a, od jutros, vodostaj Dunava u Apatinu je 515 centimetara, sa tendencijom daljeg porasta dok je granica redovne odbrane u ovoj opštini na 600 centimetara, a vanredne na 750.

Stanje u Bezdanu u Somboru je nešto drugačije, gde Dunav danas iznosi 480 centimetara. POGLEDAJ GALERIJU

Nadležni su najavili prevazilaženje granica redovne odbrane od poplave kod Bezdana sutra, a kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada 21. i 22. septembra sa tendencijom daljeg porasta.

 - Bio sam svedok '65. kada je poplavilo sve, voda je bila oko osam metara, a nikada posle toga nije bilo tako. Tada su nasipi bili slabi, a sada je to drugačije - kaže za Tanjug jedan Apatinac dok drugi dodaje: "Dosta su nam digli bent, tako da mislim da ne bi trebalo da bude nikakvih problema".

- Mislim da će drugi talas, za par dana, biti kritičan. Sreća pa je bila suša, pa će voda otići u kanale, u podvodne vode i na ovo naše područje - predviđa lokalni stanovnik.

U Apatinu je danas održana i jednodnevna vežba spasavanja i rad na vodi u organizaciji Društva podvodnih aktivnosti Apatin, koji deluje kao deo specijalizovane jedinice civilne zaštite MUP-a Srbije i Sektora za vanredne situacije iz Sombora.

Na apatinskoj marini, učesnici vežbe izvodili su proveru opreme na obali i iz čamca, spasavanje utopljenika i lica ugroženih u vanrednim situacijama, kao i njihovu evakuaciju i prevoz čamcima.

Članovi ove jedinice i društva narednih dana će nastaviti sa obilaskom nasipa kod Apatina, radi identifikovanja potencijalnih slabih tačaka i sprečavanja eventualnih opasnosti.