ISPRAVLJANJE ISTORIJSKE NEPRAVDE! Šapić o svojoj inicijativi da se Dragoljubu Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa


IZVOR: Republika - 26.09.2024 | 10:24


"Mislim da on konačno treba da ima spomenik u Beogradu, i to na dostojanstvenom mestu u centru grada"

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
ISPRAVLJANJE ISTORIJSKE NEPRAVDE! Šapić o svojoj inicijativi da se Dragoljubu Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kako je i najavio, podneo je zvaničnu inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda da se Dragoljubu Draži Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa.

- Inicijativu sam podneo jer smatram da čovek kome su dve od najvećih sila u borbi protiv fašizma i nacizma, SAD i Francuska, dodelile najviše državno odlikovanje, to zaslužuje - izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Kako je istakao, to je važno zbog nacionalnog pomirenja i kako ne bi više dolazilo do podela.

- Kako bi se stavila tačka na te podele, treba da se nastavi proces kojim su se izjednačili partizanski i ravnogorski pokret i kada je oborena sudska presuda kojom je Dragoljub Mihailović proglašen za izdajnika. Ne treba zaboraviti da je Mihailović jedan od najodlikovanijih srpskih oficira za iskazane podvige i hrabrost u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu - istakao je gradonačelnik.

Foto: Grad Beograd

Mihailović je jedan od najodlikovanijih srpskih oficira

Prema njegovim rečima, Srbija je uvek bila antifašistička zemlja, te da mi danas treba da se ponosimo što smo imali dva antifašistička pokreta.

- Uveren sam da ova moja inicijativa predstavlja ispravljanje istorijske nepravde, pogotovo zato što se Dragoljubu Mihailoviću ni grob ne zna. Mislim da on konačno treba da ima spomenik u Beogradu, i to na dostojanstvenom mestu u centru grada - rekao je gradonačelnik Beograda, koji je ovu svoju inicijativu najavio novinarima uoči poslednje sednice Skupštine grada.

BONUS VIDEO: