OVO JE SAOBRAĆAJNA KAPIJA ČITAVE SRBIJE! Šapić o novoj autobuskoj stanici: Nalazimo se na prostoru koji može da bude na ponos svima


IZVOR: Republika - 27.09.2024 | 13:54


Prvi polasci zakazani za nedelju

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
OVO JE SAOBRAĆAJNA KAPIJA ČITAVE SRBIJE! Šapić o novoj autobuskoj stanici: Nalazimo se na prostoru koji može da bude na ponos svima

Nova autobuska stanica u Beogradu, otvorena je danas u Bloku 42, u prisustvu gradonačelnika Aleksandra Šapića i generalnog direktora Beogradske autobuske stanice (BAS) Bobana Kovačevića, a prvi polasci očekuju se od nedelje.

Šapić je, nakon svečanog otvaranja, rekao novinarima da je nova autobuska stanica "prava saobraćajna kapija" ne samo Beograda, nego cele Srbije.

Gradonačelnik je rekao da se očekuje da stajalište "Jug" na Autokomandi bude završeno za dva-tri meseca.

On je podsetio da je za ove dve godine, od kada je najavljeno izmeštanje stanice, bilo problema sa rukovodstvom BAS-a, a da se danas "nalazimo na prostoru koji može da bude na ponos svima".

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Stajalište "Jug" na Autokomandi gotovo za dva-tri meseca

Šapić je ocenio da je nova lokacija stanice bolja nego prethodna, koja se nalazila u centru grada, jer se izbegava gužva koja se uglavnom stvarala u Nemanjinoj ulici.

Kako je najavio, uskoro će biti raspisan tender za izgradnju stanične zgrade, a zatim i zgradu železničke stanice.

- Stanična zgrada postoji i sada, ali je privremena. Ali svakako ničega neće nedostajati - rekao je Šapić.

On je ocenio da će kroz stanicu na dnevnom nivou prolaziti na hiljade putnika, a možda i desetine hiljada.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Dnevno će njome prolaziti desetine hiljada putnika

Gradonačelnik je istakao da će uskoro započeti sređivanje dela grada gde se nalazio BAS, ali i da su se izmeštanjem stanice potpuno stvorili uslovi da se ukloni Stari Savski most, za koji navodi da su građani mahom koristili da bi došli do stare lokacije BAS-a.
Šapić je istakao i da je ukupna vrednost radova nove stanice 17 miliona evra, ali da je grad Beograd investirao kroz zemljište.

- Beograd je svoj deo, što se finansija tiče, završio onog momenta kada je dao ovu zemlju - jer je ovo naša zemlja koja je data Beogradskoj autobuskoj stanici kao preduzeću - rekao je Šapić.

Karte se mogu kupiti i na kartomatima i onlajn

Direktor BAS-a Boban Kovačević izjavio je da će karte ubuduće moći da se kupuju i na kartomatima i onlajn, ali i da nova stanica ima taktilne staze i table za slepe i slabovide.

- To je jedan ogroman pomak u odnosu na prethodno stanje i prethodnu lokaciju - rekao je Kovačević.

Nova lokacija autobuske stanice nalazi se na samo nekoliko minuta od stanice gradskog prevoza sa linijama koje vode ka aerodromu "Nikola Tesla".

Kako doći do stanice

Do nove autobuske stanice, pored sopstvenog prevoza, građani će moći da stignu i tramvajem, autobusom ili BG vozom.

U neposrednoj blizini staju tramvaji 7, 9,11 i 13, kao i brojne autobuske linije 85, 89, 94, 95, 600, E6, a do nove beogradske autobuske stanice može da se dođe i autobusima gradskog prevoza 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Lokacija mnogo pristupačnija nego ona na kojoj je stara stanica

Izmeštanje autobuske stanice deo je sveobuhvatnog saobraćajnog master plana za Beograd koji obuhvata i novu železničku stanicu, revitalizaciju aerodroma "Nikola Tesla" i izgradnju metro sistema.

Ovaj plan, kako je ranije najavljeno, ima za cilj da po ugledu na najbolje evropske prakse učini saobraćaj u srpskoj prestonici održivim, odnosno da javni prevoz, biciklisti i pešaci konačno dobiju primat nad putničkim automobilima.

BONUS VIDEO: