PITALI SMO GRAĐANE ŠTA MISLE O IZMEŠTANJU "BAS-A": Taksista je imao najzanimljiviji odgovor! (ANKETA)


IZVOR: Republika/ T. J. - 28.09.2024 | 19:16


Jedan od ključnih benefita koji će nova BAS imati za turizam je objedinjavanje polazaka turističkih autobusa na jednom mestu.

Foto: Printscreen/Youtube/Republika News
PITALI SMO GRAĐANE ŠTA MISLE O IZMEŠTANJU "BAS-A": Taksista je imao najzanimljiviji odgovor! (ANKETA)

Zvanično izmeštanje Beogradske autobuske stanice je sutra, međutim nova stanica je otvorena još juče.

Jedan od ključnih benefita koji će nova BAS imati za turizam je objedinjavanje polazaka turističkih autobusa na jednom mestu.

Većina ugostitelja, preduzetnika, taksista i radnika BAS-a premeštaju svoje radno mesto u Blok 42 na Novom Beogradu gde će od sad poslovati.

Pitali smo građane šta misle o izmeštanju stanice. 

Taksista je imao vrlo zanimljiv odgovor.

- Čuo sam i to me pogodilo jer ja radim na stanici kao taksista. Ja mislim da je to bolja opcija jer će biti sve drugačije kad se malo promeni dobro je, a nešto nije dobro ovde. Mislim da je dobro povezana sa ostatkom grada, gledao sam brošuri da ima deset linija, sve funkcioniše kako treba. Moj posao se premešta tamo, svi se premeštamo, imamo obeležena mesta, ovde nema ništa, tako da bi trebalo biti nekog reda.

Gospodin koji je došao pre čak 33 godine iz Nemačke je pohvalio novu lokaciju autobuske stanice. 

- Ja sam ovde došao iz inostranstva, sviđaju mi se autobusi koji idu. Meni se sviđa inicijativa predsednika i mnogo je civilizovan. Ja živim ovde 33 godina i želim sve lepo.

Student je rekao da je dobra opcija i da će se građani brzo privići.

- Meni lično je odgovaralo ovde, nekako smo svi naučili ovde, ali na kraju krajeva najbolje vlast zna šta je najbolje raditi. Naučićemo svi i na drugoj lokaciji.

Ostali građani su istakli da je izmeštanje svakako dobra opcija.

- Čuo sam, po meni je to mnogo bolja opcija, što se mene lično tiče bolja je opcija.

Nova autobuska stanica u Beogradu je otvorena juče u prisustvu gradonačelnika glavnog grada Aleksandra Šapića.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Aleksandar Šapić

Gradonačelnik je istakao da će uskoro započeti sređivanje dela grada gde se nalazio BAS, ali i da su se izmeštanjem stanice potpuno stvorili uslovi da se ukloni Stari Savski most, za koji navodi da su građani mahom koristili da bi došli do stare lokacije BAS-a.

Nova lokacija autobuske stanice je u Bloku 42 na Novom Beogradu, što je u neposrednoj blizini železničkog stajališta Novi Beograd i na samo nekoliko minuta od stanice gradskog prevoza sa linijama koje vode ka aerodromu Nikola Tesla. POGLEDAJ GALERIJU

Do nove autobuske stanice, pored sopstvenog prevoza, građani će moći da stignu i tramvajem, autobusom ili BG vozom.

U neposrednoj blizini staju tramvaji 7, 9,11 i 13, kao i brojne autobuske linije 85, 89, 94, 95, 600, E6, a do nove beogradske autobuske stanice može da se dođe i autobusima gradskog prevoza 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

Karte se mogu kupiti i na kartomatima i onlajn

Direktor BAS-a Boban Kovačević izjavio je da će karte ubuduće moći da se kupuju i na kartomatima i onlajn, ali i da nova stanica ima taktilne staze i table za slepe i slabovide.

- To je jedan ogroman pomak u odnosu na prethodno stanje i prethodnu lokaciju - rekao je Kovačević.

Izmeštanje autobuske stanice deo je sveobuhvatnog saobraćajnog master plana za Beograd koji obuhvata i novu železničku stanicu, revitalizaciju aerodroma "Nikola Tesla" i izgradnju metro sistema. 

Gradonačelnik Beograda obilazio je radove na toj stanici nekoliko puta, a početkom septembra kada je obilazio poslednji put, izrazio je uverenje da će radovi biti završeni do kraja meseca, što je i rok za završetak radova.

On je tada objasnio da će odmah po otvaranju, sav međugradski autobuski saobraćaj biti preseljen sa BAS-a na novu lokaciju.

BONUS VIDEO