PRVI POLASCI SA NOVE AUTOBUSKE STANICE! Od danas sav međugradski i međunarodni saobraćaj izmešten u Blok 42!


IZVOR: Republika/J.B. - 29.09.2024 | 07:11


Kompleks od 31.000 kvadratnih metara, sa 65 perona!

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
PRVI POLASCI SA NOVE AUTOBUSKE STANICE! Od danas sav međugradski i međunarodni saobraćaj izmešten u Blok 42!

Nova autobuska stanica u Beogradu, locirana u Bloku 42, svečano je otvorena 27. septembra 2024. godine, u prisustvu gradonačelnika Aleksandra Šapića i generalnog direktora Beogradske autobuske stanice (BAS) Bobana Kovačevića.

Poslednji autobus sa stare stanice ispraćen je u 50 minuta posle ponoći za Ljubljanu dok je prvi autobus sa nove, koja je svečano otvorena u petak, krenuo u 3.50 časova za Suboticu.

Stanica je izgrađena kao deo plana unapređenja saobraćajne infrastrukture Beograda, a sa svojih 65 perona postaje glavni centar autobuske komunikacije za domaći i međunarodni prevoz. Ovaj savremeni kompleks prostire se na 31.000 kvadratnih metara, a osim perona, poseduje parking za 186 vozila, taksi stanicu, kao i veliki stanični trg od 15.000 kvadratnih metara, bogat zelenim površinama.

Kojim prevozom do stanice?

Do nove autobuske stanice, pored sopstvenog prevoza, građani će moći da stignu i tramvajem, autobusom ili BG vozom. Nova lokacija autobuske stanice nalazi se na nekoliko minuta od stanice gradskog prevoza sa linijama koje vode ka aerodromu "Nikola Tesla".

U neposrednoj blizini staju tramvaji 7, 9,11 i 13, kao i autobuske linije 85, 89, 94, 95, 600, E6, a do nove stanice može da se dođe i autobusima gradskog prevoza 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

 

 

Jedan od glavnih ciljeva preseljenja saobraćajnih linija sa stare lokacije kod Savskog trga na novu je rasterećenje saobraćajnih gužvi u centru grada, naročito u Nemanjinoj ulici. Time će se olakšati protok vozila i poboljšati svakodnevni saobraćajni tokovi u prestonici. POGLEDAJ GALERIJU

Nova stanica u Bloku 42 nudi brojne prateće sadržaje koji će biti dostupni putnicima, uključujući poštu, apoteku, ambulantu, kutak za majke sa decom, i prostor za relaksaciju namenjen onima koji su u tranzitu. Tu je i digitalizovana usluga kupovine karata – putnici će moći da kupuju karte online, a potom ih preuzimaju na kartomatima koji su postavljeni u sklopu stanice​.

Pored autobuske stanice, u narednim mesecima planira se završetak stajališta „Jug” na Autokomandi, koje će dodatno olakšati pristup prevoznim linijama. Prema najavama gradonačelnika Šapića, ovaj projekat bi trebalo da bude gotov u naredna dva do tri meseca, što će dodatno poboljšati infrastrukturu javnog prevoza u Beogradu.

Ovaj projekat označava veliki iskorak u modernizaciji saobraćajne mreže Beograda, a cilj je da se nova stanica pozicionira kao „saobraćajna kapija” ne samo Beograda, već i cele Srbije.

BONUS VIDEO