TEŠKA NOĆ ZA HRONIČNE BOLESNIKE! Oglasili se iz Hitne pomoći!


IZVOR: Republika/J.B. - 18.10.2024 | 06:24


Ekipe Hitne pomoći tokom noći su intervenisale 119 puta!

Foto: Shutterstock, Pxfuel
TEŠKA NOĆ ZA HRONIČNE BOLESNIKE! Oglasili se iz Hitne pomoći!

Noć u Beogradu prošla je relativno mirno, bez saobraćajnih nesreća i većih incidenata, rečeno je za Tanjug iz službe Hitne pomoći.

Ekipe Hitne pomoći tokom noći su intervenisale 119 puta od toga 11 puta na javnom mestu.

Pomoć lekara ove službe najviše su tražili hronični bolesnici, onkološki pacijenti i osobe koje su imale problema sa disanjem.

Promene vremena mogu značajno uticati na stanje hroničnih bolesnika, posebno kod osoba koje pate od bolesti poput astme, artritisa, hipertenzije, migrene, i srčanih oboljenja. Ove promene mogu izazvati pogoršanje simptoma, što često dovodi do povećanog korišćenja lekova, pa čak i do pogoršanja osnovnih zdravstvenih stanja.

Jedan od ključnih faktora je nagla promena temperature. Hladan vazduh može izazvati suženje disajnih puteva kod osoba koje pate od astme ili hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), dok visoke temperature i visoka vlažnost mogu povećati rizik od dehidratacije i problema sa krvnim pritiskom kod osoba sa srčanim oboljenjima.

Takođe, atmosferski pritisak je često povezan sa bolovima kod osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa ili drugih reumatskih bolesti. Nizak atmosferski pritisak može izazvati oticanje zglobova i pojačati bol, dok visoki pritisak može doprineti napetosti u mišićima i glavobolji.

Osobe koje pate od migrena su često osetljive na vremenske promene, pri čemu promene u vlažnosti, temperaturi ili pritisaku mogu pokrenuti napade migrene.

Zbog ovih promena, hronični bolesnici se savetuju da prate vremensku prognozu i prilagode svoje aktivnosti i lekove u skladu sa predstojećim vremenskim uslovima. Redovan unos tečnosti, izbegavanje izlaska napolje tokom ekstremnih vremenskih uslova i konsultacija sa lekarom mogu pomoći u smanjenju negativnih efekata vremena na njihovo zdravlje.

BONUS VIDEO