VUČIĆEVA IZBALANSIRANA POLITIKA OTVORILA NAM SVA VRATA: Srbija na sve 4 strane sveta!


IZVOR: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ - 18.10.2024 | 21:00


Naš predsednik ugostio najznačajnije svetske lidere, ali i uspostavio ekonomsku i političku saradnju sa svim kontinentima

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Sava Radovanović, AP Kenzaburo Fukuhara,Printscrteen/Instagram
VUČIĆEVA IZBALANSIRANA POLITIKA OTVORILA NAM SVA VRATA: Srbija na sve 4 strane sveta!

Mudra i izbalansirana spoljna politika, ekonomski rast i negovanje prijateljstava doveli su do toga da je Srbija prepoznata kao pouzdan partner, i ekonomski i politički, na sve četiri strane sveta. Srbija je danas prvi pik investitora kad hoće da ulažu u ovaj deo Evrope, ali i pouzdan partner u geopolitičkoj areni.

SOLARNA ENERGIJA

Malo je zemalja u svetu koje mogu da se pohvale strateškim partnerima na svim kontinentima. Kineski predsednik Si Đinping bio je letos u Srbiji, a mi smo jedna od tri države koje je posetio u Evropi. Pre nekoliko dana u poseti je bio i šeik UAE Muhamed bin Zajed, jedan od najuticajnijih svetskih lidera, kao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

U prestonici je u četvrtak boravilo i 100 japanskih investitora. Velike japanske kompanije, a koje do sada nisu bile prisutne na srpskom tržištu, došle su u potrazi za prilikama za investiranje. Paralelno s tim, nedavno je potpisan i ugovor s konzorcijumom "Hjundai" iz Južne Koreje za solarnu elektranu priključne snage od jednog gigavata.

Kada je reč o Africi, Srbija ima odličnu saradnju s velikim brojem zemalja. U prilog tome govori da u Srbiju danas treba da doputuje kralj Esvatinija (bivši Svazilend) Msvati Treći, a domaćin će mu biti šef države Aleksandar Vučić.

Milivojević: Komunikacija sa svim akterima
Prema rečima bivšeg diplomate Zorana Milivojevića, Srbiju je za pola godine posetio sam globalni vrh.
- U ekonomskom smislu to znači da je Srbija postala najatraktivnije mesto za investitore, posebno u granama koje su sad atraktivne: infrastruktura, energetika, saobraćaj. Otvorili smo direktnu liniju za Kinu, a sad se sprema otvaranje direktne linije za Japan. Srbija koja ima najveći rast u Evropi u prvih šest meseci s četiri posto, to je suština. A šta je glavno? To je međunarodni položaj Srbije - kaže Milivojević i navodi:
- Dakle, Srbija kao vojno neutralna, politički nezavisna, koja se drži principa, koja je otvorena za saradnju bez uslovljavanja i na ravnopravnoj osnovi i koja ima čvorno mesto kad je reč o jugoistočnoj Evropi. I u ovoj podeli sveta koju imamo, kolektivni zapad, kolektivni jug, Srbija je jedina zemlja u svetu koja omogućuje komunikaciju sa svim akterima na globalnoj sceni.

ŠOLC, MAKRON, MELONIJEVA...

Pre samo nekoliko dana u poseti Beogradu bio je Hoze Fernandez, važan čovek za energetiku u SAD. Podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu SAD poručio je tokom posete da je Srbija u poziciji da postane ekonomski motor i lider u ovom regionu u oblastima zelene energetike i visoke tehnologije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

Evropa? Nema visokog zvaničnika, koji nešto znači na tlu Starog kontinenta, da nije posetio Srbiju, od nemačkog kancelara Olafa Šolca do francuskog predsednika Emanuela Makrona. Šolc je nedavno bio u poseti Srbiji s brojnom delegacijom i tom prilikom potpisan je veliki broj sporazuma. Srbiju je s velikom privrednom delegacijom posetila i italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Graovac: Ključna uloga šefa države

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je ovo pokazatelj da Srbija vodi aktivnu spoljnu politiku, da strani državnici prepoznaju naš značaj i da su, samim tim, zainteresovani za saradnju s našom zemljom.

- Naravno da je tu ključna uloga predsednika Aleksandra Vučića. Ne smemo zanemariti da naša zemlja s oko šest miliona stanovnika i ne tako značajnim ekonomskim i vojnim potencijalima ima daleko veći uticaj nego što imaju zemlje ne samo približnog broja stanovnika nego i značajno veće. Tu razliku stvara upravo predsednik Vučić, koji je svuda rado viđen gost i čija se reč sluša i u Ujedinjenim nacijama - kaže Graovac.

Foto: Printscreen

Srđan Graovac