ĐURIĆ POVODOM 80 GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Nebrojane hiljade uzidale su svoje živote u našu današnju slobodu i nezavisnost


IZVOR: Republika - 20.10.2024 | 11:56


Datum koji je zlatnim slovima upisan u srpsku istoriju

Foto: Tanjug/MSP
ĐURIĆ POVODOM 80 GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA: Nebrojane hiljade uzidale su svoje živote u našu današnju slobodu i nezavisnost

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić oglasio se povodom navršavanja osam decenija od oslobođenja Beograda u vreme Drugog svetskog rata.

- Danas ponosno obeležavamo 80 godina od oslobođenja Beograda, dana koji će zauvek ostati zlatnim slovima upisan u našu istoriju. 20. oktobar 1944. godine bio je dan kada su nezabeležena hrabrost, ljubav prema otadžbini i borba za slobodu trijumfovali nad tiranijom.

Na današnji dan 1944. godine, naš glavni grad oslobođen je od nacističke okupacije zahvaljujući junaštvu i beskrajnim žrtvama naših predaka, pripadnika NOVJ i Crvene armije.

Nebrojane hiljade uzidale su svoje živote u našu današnju slobodu i nezavisnost, vratile nadu izmučenom narodu i dale odlučujući doprinos širem frontu borbe protiv fašizma. Odajemo počast svima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu, osiguravajući da buduće generacije žive u miru i dostojanstvu.

 

 

Njihova hrabrost nas podseća na vrednosti jedinstva, otpora protiv ugnjetavanja i večite borbe za pravdu. Dok obeležavamo ovaj značajan trenutak u našoj istoriji, gledamo i u budućnost, posvećeni izgradnji jake, demokratske i prosperitetne Srbije, u partnerstvu sa našim susedima i saveznicima širom Evrope i sveta.

Neka ova godišnjica bude podsećanje na važnost mira, solidarnosti i međusobnog poštovanja među narodima - naveo je Đurić u objavi.

BONUS VIDEO: