TEŠKA NOĆ ZA HRONIČNE BOLESNIKE! Hitnu pomoć pozivali pacijenti sa BOLOVIMA U GRUDIMA!


IZVOR: Republika/J.B. - 23.10.2024 | 06:33


Ekipe Hitne pomoći intervenisale su tokom noći 123 puta!

Foto: Shutterstock
TEŠKA NOĆ ZA HRONIČNE BOLESNIKE! Hitnu pomoć pozivali pacijenti sa BOLOVIMA U GRUDIMA!

Noć u Beogradu protekla je relativno mirno, bez saobraćajnih nezgoda i većih incidenata, rečeno je za Tanjug iz službe Hitne pomoći.

Ekipe Hitne pomoći intervenisale su tokom noći 123 puta, od toga 11 puta na javnom mestu.

Za pomoć su se najviše javljali hronični bolesnici, osobe sa bolom u grudima i onkološki pacijenti.

Vremenski uslovi sa mestimičnom maglom i promenama temperature mogu značajno uticati na hronične bolesnike. Posebno su ugroženi ljudi sa respiratornim problemima, poput astme i hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), jer magla često sadrži povećane nivoe zagađujućih materija, što može izazvati otežano disanje, kašalj i pogoršanje simptoma. Takođe, osobe sa srčanim problemima mogu osetiti povećan stres na kardiovaskularni sistem zbog promene u vazdušnom pritisku i smanjene količine kiseonika u vazduhu, što može dovesti do pojačanog umora i slabosti.

Meteorološki faktori kao što su visoka vlažnost i hladnoća mogu pogoršati bolove kod osoba sa reumatskim oboljenjima, kao što su artritis i osteoartritis. Na ovakve promene vremena posebno su osetljivi stariji ljudi, čiji organizam teže podnosi temperaturne oscilacije.

Savetuje se hroničnim bolesnicima da izbegavaju duži boravak napolju tokom maglovitih jutara i da nose odgovarajuću zaštitu, poput maski ili šala, kako bi se smanjila izloženost hladnom i vlažnom vazduhu. Takođe, redovno uzimanje terapije i konsultacija sa lekarom od suštinskog su značaja za kontrolu simptoma.

BONUS VIDEO