HITNA POMOĆ IMALA NESVAKIDAŠNJI POZIV! Žena se porodila kod kuće, TATA pridržao bebu, pa rekao OVO!


IZVOR: Republika/J.B. - 26.10.2024 | 06:50


Mama i beba su dobro!

Foto: Shutterstock
HITNA POMOĆ IMALA NESVAKIDAŠNJI POZIV! Žena se porodila kod kuće, TATA pridržao bebu, pa rekao OVO!

Tokom noći u Beogradu dogodila se i jedna neobična situacija za ekipu Hitne pomoći u Boegradu. 

Naime, oni su noćas primili neobičan poziv muške osobe koja je saopštila da je trudnici pukao vodenjak, kao i da se porodila kod kuće, a da je otac deteta pridržao bebu i presekao pupčanu vrpcu, rečeno je za RTS.

Kako dalje navode, mama i beba su dobro.

- Tata je rekao da nije od šoka stigao da pogleda kog je pola beba i da je u pitanju četvrto dete - navela je dežurna ekipa Hitne pomoći.

Inače, hrabra beba koja je noćas stigla na svet je devojčica.

U slučaju neplaniranog porođaja kod kuće, ključno je da ostanete mirni i sledite ove osnovne korake kako biste pomogli majci i bebi dok ne stigne medicinska pomoć:

Pozovite hitnu pomoć (broj 194 u Srbiji): Obavestite operatera da je porođaj u toku i zatražite hitnu medicinsku intervenciju. Ostati na vezi dok ne stigne pomoć može vam pružiti i stručna uputstva u realnom vremenu.

Pripremite čisto okruženje: Ako je moguće, obezbedite čistu površinu za porođaj i čiste peškire ili posteljinu. Ruke operite sapunom ili koristite sredstvo za dezinfekciju ako ga imate.

Pomažite majci da bude što udobnija: Porođaj može biti intenzivan i iscrpljujuć. Pomozite joj da zauzme udoban položaj - obično ležeći s nogama savijenim i blago razdvojenim.

Pratite kontrakcije: Kada kontrakcije postanu učestale i blizu jedna drugoj (na svakih nekoliko minuta), to znači da je porođaj blizu. U slučaju da vidite bebinu glavu, nastavite da pružate podršku majci, ali nemojte povlačiti bebu - pustite da se porođaj odvija prirodno.

Pratite bebu kada se rodi: Držite bebu pažljivo, pazeći da joj glava bude podržana. Ako beba ne zaplače odmah, blago protrljajte njena leđa i potkolenice kako biste stimulisali disanje.

Prekinite pupčanu vrpcu samo ako ste uputstvima obučeni za to: Ako medicinska pomoć još nije stigla, pupčana vrpca može ostati netaknuta dok ne stignu profesionalci.

Pokrivanje bebe: Novorođenče stavite na majčina prsa i prekrijte ga toplim, čistim peškirom kako bi se održala temperatura.

Po dolasku hitne pomoći, oni će preuzeti dalji postupak.

BONUS VIDEO