I od posne hrane može da se preždere! Posle Nikoljdana SVI na detoks, a evo i kako!
IZVOR: Republika - 19.12.2019 | 08:38
Mučnina, glavobolja, nadutost, sve vas to čeka večeras kada se vratite sa slave, a ako se vodite parolom "Ko se još prejeo od posne hrane na Nikoljdan?", varate se! Ne truje se naše telo samo jakom masnom hranom, već i loše pripremljenom ribom, korišćenjem štetnog biljnog ulja i kolačima koji u sebi sadrže brdo šećera.
Najbolji način da se organizam očisti od nagomilanih štetnih materija su: Gorki čajevi, kisele čorbe, limunada sa đumbirom, bareno zeleno povrće, kao i zelena glina.
Ne truje se naše telo samo jakom hranom, preteranim slatkišima i pićem, već i duvanskim dimom i kofeinom. Stručnjaci tvrde da je za detoksikaciju organizma najvažnija zelena boja - zeleno povrće i zelena glina.
Odlazak na slave mora da podrazumeva i malu pripremu. Iz kuće treba krenuti polusit, a to znači uzeti vitaminsku salatu, recimo kupus salatu. Ukoliko već znamo da će na meniju biti obilje jake hrane, dobro je pre polaska popiti probiotik, medicinski ugalj, jabukovo ili vinsko sirće da sačuvamo želudačnu floru.
Ovako treba da vam izgleda jelovnik posle slavskog prejedanjaDa bi se organizam očistio, nekoliko dana sa jelovnika treba izbaciti masnu i jaku hranu i slatkiše, uz to treba piti što više tečnosti, i to najmanje dve litre dnevno.
Foto: Photo by Amanda Lins on Unsplash
|
Za rešavanje problema nadutosti i zatvora savetuju se samo prirodni laksativi. Pomaže kašika maslinovog ulja sa mlevenim lanenim semenom. Stomak treba masirati suprotno kretanju kazaljke na satu.
Za pospešivanje rada creva najbolji su voće, povrće, integralne žitarice, orasi, lešnik, seme, pasulj, pšenica, mekinje. Pasulj je dobar jer ima dosta vlakana u sebi.
Nakon slava ne čiste se samo želudac i creva, već treba očistiti i bubrege. Odlični čistači su đumbir sa vitaminom C, koren belog sleza, kopriva, peršun i klinčići.
I naravno, u brzoj detoksikaciji tela pomaže i fizička aktivnost. Ne moraju to biti naporne vežbe, dovoljno je pola sata prošetati u prirodi.